Zvonimiru Puljiću i Vjekoslavu Ivaniševiću će posthumno pripasti nagrada za životno djelo!

Jučer je održana sjednica Komisije za priznanja Gradskog vijeća Grada Splita na kojoj je donesena odluka o dobitnicima Nagrade Grada Splita koja će biti dodijeljena povodom blagdana sv. Duje i Dana Grada. Iznimno smo ponosni što će ovu veliku i časnu nagradu posthumno dobiti bivši gradonačelnik Splita pokojni Zvonimir Puljić i gradonačelnički kandidat HDZ-a za gradonačelnika Splita i ugledni arhitekt pokojni Vjekoslav Ivanišević, obojica istaknuti i ugledni članovi i dužnosnici naše stranke u Splitu.

Smatramo kako je ovo najbolji i najljepši način da se Grad Split ovim istaknutim građanima, koji nažalost više nisu s nama, oduži za sav doprinos koji su dali svome najdražem Splitu, a taj doprinos je bio velik i takav će ostati i u budućnosti.

Pokojni Zvonimir Puljić politikom se počeo baviti još za vrijeme Hrvatskog proljeća 70-ih godina i već tada se istaknuo u borbi za demokratizaciju društva i po svom naglašenom domoljublju. Tijekom hrvatskog proljeća bio je jedan od predvodnika studentskih događanja u Splitu i Hrvatskoj. Nakon gušenja Hrvatskog proljeća u kojem je aktivno sudjelovao, nije se prestao baviti politikom već se aktivno angažirao u demokratskim promjenama u Hrvatskoj i stvaranju Hrvatske demokratske zajednice, a u vrijeme Domovinskog rata obnašao je dužnost predsjednika tadašnjeg Izvršnog vijeća Skupštine Općine Split i Kriznog stožera. Svoju odgovornost, a nadasve ljubav prema svom rodnom gradu je pokazivao na svim dužnostima koje je obavljao i na kojima je predstavljao svoj Grad – dužnosti saborskog zastupnika, predsjednika Gradskog vijeća i konačno gradonačelnika Splita. Na toj dužnosti, u vrlo kratkom mandatu je postavio vrlo visoke standarde gradonačelničke dužnosti koje je ostavio svojim nasljednicima, a iza sebe je ostavio brojne projekte poput uređenja Rive, Galerije Emanuela Vidovića, Gradske knjižnice i uređenja Kazališta lutaka. U njegovu je mandatu Split konačno dobio Generalni urbanistički plan, temeljni document kojim se uređuje prostor.

Pokojni Vjeko Ivanišević, naš istaknuti član i gradonačelnički kandidat 2017. godine je uvelike prepoznat po svom bogatom profesionalnom opusu mnogo šire od svoga Splita. Upravo u svom gradu je ostavio golemi profesionalni utisak kroz brojne građevine koje je kreirao i projektirao poput Hotela Luxe u Zvonimirovoj, Hotela Jadran sa sportskim centrom, kao i zgrade Medicinskog fakulteta, Zdravstvene škole i Klinike za ženske bolesti i porode u Splitu i brojne druge. Osim u svom profesionalnom životu, naš Vjeko se istaknuo i u onom političkom kada se stavio na raspolaganje svom Gradu i svojoj Domovini u vrijeme kada se rađala neovisna Hrvatska.
Pokojni Zvonimir Puljić i pokojni Vjekoslav Ivanišević su u povijest svoga Grada ušli još za života, a ova posthumna nagrada potvrđuje činjenicu da će u kolektivnoj memoriji svojih sugrađana i svoga Grada ostati vječno.