Zrinka Mužinić Bikić: Upitan obrok za djecu u osnovnim školama Splita. Neoprostivo je takvo poigravanje gradske uprave s njihovim zdravljem i dobrobiti!

Potpredsjednica Gradskog odbora Hrvatske demokratske zajednice Split uputila je priopćenje za medije pod naslovom: Upitan obrok za djecu u osnovnim školama Splita te isto prenosimo u cijelosti:

Gradski odbor HDZ-a ovim putem javno upozorava na problem primjene u Splitu odluke Vlade RH o uvođenju besplatnog obroka za djecu osnovnih škola za koju je Vlada RH osigurala sredstva. Kako sada stvari stoje, naime, nije izgledno da će djeca na području Splita, za razliku od djece u ostalim područjima Hrvatske, kad se vrate u škole u ponedjeljak 9. siječnja, zaista i dobiti taj obrok.

Ravnatelji škola u Splitu su u nekoliko navrata tražili od Uprave grada upute o načinu provedbe odluke Vlade o školskom obroku. Konačno je, dosta kasno, 22. prosinca sazvan prvi sastanak s ravnateljima u Gradskoj upravi kojeg je vodio pročelnik po ovlaštenju za društvene djelatnosti Mario Negotić. Ravnatelji osnovnih škola kojima je osnivač Grad Split dobili su od njega jasnu uputu da ne idu u samostalnu nabavu hrane za obrok iako je vremena već tada bilo malo već će to učiniti Gradska uprava putem javne nabave za sve škole. Nakon praznika, dana 29. prosinca, u škole su upućene tablice o prehrambenim potrebama djece i uvjetima pripreme i konzumiranja koje su ravnatelji trebali popuniti i dostaviti Gradskoj upravi do 5. siječnja. U objašnjenju na sastanku održanom 7 dana ranije je navedeno kako su ti podaci potrebni kako bi Gradska uprava mogla provesti postupak javne nabave za sve škole kojima je osnivač, nakon čega bi podjela obroka mogla početi oko 9. veljače. Iz Gradske uprave je ravnateljima poručeno i da će Gradska uprava tražiti odgodu izvršenja odluke o besplatnim obrocima od Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Riječ je o oko 13.000 djece u 29 osnovnih škola od kojih izvjestan broj ima posebne nutritivne potrebe o čemu također treba voditi računa u planiranju i spremanju obroka. Nadalje, nemaju sve škole jednake uvjete potrebne za pripremu i serviranje obroka.

Ravnatelji su sazvali sastanak Aktiva 3. siječnja tražeći od Gradske uprave objašnjenje i naputke o provedbi odluke. Pročelnik po ovlaštenju za društvene djelatnosti Mario Negotić, kao ni bilo tko drugi iz Gradske uprave, nije osobno došao na taj sastanak već se javio telefonom i rekao je da je navodno riječ o nesporazumu i da se neće čekati podaci i analiza, kako je prethodno tvrdio, nego se škole moraju snaći kako znaju i djeca obroke moraju početi dobivati od ponedjeljka 9. siječnja 2023.godine.

Ravnatelji su bili šokirani.

Ne samo da taj naputak, zapravo – naredba, ne odgovara zaključcima sastanka s Gradskom upravom nego je i demanti naputka iste te Gradske uprave. Ravnatelji i učitelji su snalažljivi, vole svoj posao i shvaćaju ga odgovorno, ali kako će u prazničnom tjednu uspjeti išta organizirati u samo dva radna dana je upitno. To je nemoguća misija. U najboljem slučaju, u ponedjeljak bi djeca u nekim školama mogla dobiti suhu hranu a hranu za posebne nutritivne potrebe ni jedan dobavljač u tako kratkom roku ne može i ne želi isporučiti.

Mnogoj djeci to je jedini obrok kojeg dobiju tijekom nastave. Neoprostivo je takvo poigravanje s njihovim zdravljem i dobrobiti i protivno je slovu i duhu Konvencije UN o pravima djeteta koju je Republika Hrvatska odavno ratificirala i ugradila u svoje zakone.

Gradski odbor HDZ-a Split

Potpredsjednica

Zrinka Mužinić Bikić