Zrinka Mužinić Bikić: “Učenicima i roditeljima pomažemo konkretnim prijedlozima i aktivnostima, a ne poticanjem ideoloških razdora.”

Vezano za mogućnost povratka djece predškolske dobi u vrtiće i određenih skupina učenika u škole u trećoj fazi popuštanja mjera vjerujemo i nadamo se da će Ministarstvo znanosti i obrazovanja postupiti sukladno podacima koje prikupi od odgojno-obrazovnih djelatnika i roditelja te ukoliko se utvrdi spremnost škola za poštivanje svih mjera koje odrede epidemiolozi.

Prema trenutno utvrđenom stanju i prikupljenim podacima od ravnatelja naših odgojno-obrazovnih ustanova napominjemo kako su ustanove kojima je osnivač Grad Split dobro opremljene i kako su se osigurale sredstva za dopunu svim potrebnim materijalima za ostvarivanje visokih higijenskih standarda, te su sve odgojno-obrazovne ustanove dobile i naputak za provođenje standardnih mjera za suzbijanje legionarske bolesti.

Nažalost, ono što sigurno ne možemo napraviti u ovom trenutku je proširiti prostorije kako bi osigurali mogućnost potrebnog socijalnog distanciranja djece, kao niti njihovu podjelu u manje skupine/grupe zbog nedovoljnog broja zaposlenih djelatnika za rad u takvim uvjetima.

U razrednoj nastavi bi ove mjere, primjerice, podrazumijevale potrebu za 2 do 3 puta većim brojem učitelja/nastavnika. Nadalje, postavlja se pitanje tko će skrbiti o učenicima i održati nastavu onaj dan kada odgojitelj/učitelj prije planiranog polaska na posao javi da ima povišenu temperaturu?  Zbog navedenih činjenica, brige za zdravlje odgojitelja i učitelja (posebno onih koji su u rizičnoj skupini) kao i zbog razmišljanja da nije dobro izlagati djecu dodatnom stresu stalnim upozoravanjem da se ne približavaju svojim učiteljima ili prijateljima u razredu te zbog bojazni da bismo na ovaj način učenike koji bi bili primorani ostati kući doveli u nepovoljan i neravnopravan položaj u odnosu na učenike koji bi nastavu pratili u školi, APELIRAMO na naše nadležno ministarstvo da ostane pri prethodnoj odluci o održavanju nastave na daljinu za sve učenike s mogućnošću javljanja roditelja koji nemaju način kako zbrinuti djecu školi ili u dežurni vrtić.

Ovom prilikom želimo čestitati i zahvaliti svim odgojiteljima, učiteljima, nastavnicima, stručnim suradnicima i ravnateljima koji su nam svojim primjerom pokazali koliko i kako možemo te omogućili našoj djeci, kako usvajanje određenih obrazovnih ishoda, tako i nastavak približno uobičajenog ritma dana. Bez njihove brze prilagodbe na novonastalu situaciju i spremnosti da se stave na cjelodnevno raspolaganje potrebama učenika, posljedice ove epidemije za našu djecu bi bile daleko gore.

Svjesni smo da učiteljima, u ovoj situaciji, najveći izazov i najveći problem stvara vrednovanje učenika jer mnoge stvari nisu pod njihovom kontrolom i pitaju se kako objektivno ocijeniti njihovo znanje. Tu možemo jedino apelirati na roditelje, kumove, prijatelje i sve one koji misle da pomažu svojoj djeci tako što dopuštaju da netko drugi za njih izvršava zadatke. Djetetu kojemu je potrebno, svakako treba pomoći, ali ne na način da zadaću pišete umjesto njega, jer će dijete to shvatiti kao vlastitu nesposobnost. Što više uspjeha postignu samostalno tijekom izvršavanja svojih obaveza, više će samopouzdanjafleksibilnosti kasnije imati, a najvažniji zadatak roditelja je upravo to – graditi djetetu samopouzdanje, ne nizati dobre ocjene za njega. Kada se djeca dobro osjećaju zbog stvari koje naprave sami, pokazuju veću motivaciju za daljnje učenjeostvarivanje ciljeva i razvijanje svojih snaga i vještina. Ovo je prilika da se malo odmaknemo od usmjerenosti na ocjene i počnemo cijeniti znanje. Uostalom to je sve što će im trebati na završetku školovanja, bilo da se radi o polaganju državne mature ili konkuriranju na tržištu rada.  

Dragi učenici, posebno maturanti, ugledajte se i vi na svoje učitelje i nemojte slušati one koji vam, zbog svojih političkih prepucavanja, žele poručiti da ne možete. Nemojte slušati ni savjete onih koji nas ovih dana vraćaju u prošlost potičući podjele i veličajući propale totalitarne režime i najveće zločince hrvatskog naroda. Naša dužnost je pomoći učenicima i roditeljima, a ne poticati ideološke podjele. Uloga odgojitelja i prosvjetnih djelatnika je da pomažu učenicima, obrazuju i budu primjer odgoja mladih u duhu širenja ljubavi, dostojanstva, domoljublja i tolerancije, a ne mržnje prema svojoj državi i svome narodu.

Ovo je jedan od testova vaše zrelosti, nažalost popraćen dodatnim preprekama ove školske godine, ali vi morate znati da prepreke u životu možete savladati i izići iz njih još snažniji. Vjerujte u sebe i svoje sposobnosti! To je najbolji način za nositi se sa stresnim situacijama. Ukidanje državne mature za maturante bi sada bila najgora moguća opcija. Osim što bi, za gimnazijalce, to značilo da nisu završili srednju školu, selekcijski postupak za upis na fakultete se mora provesti, pokušajte zamisliti situaciju da ga nema. Nekoć prije taj selekcijski postupak je podrazumijevao polaganje mature u matičnoj školi i odlazak na prijemni ispit na svaki fakultet na koji je učenik aplicirao posebno. Kada bi se državna matura ukinula, sveučilišta bi bila primorana selekciju obaviti sama. Ono što predlažemo je pomicanje predviđenih rokova za 15 dana unaprijed, dakle od 23. lipnja 2020. do 12. srpnja 2020. čime bi učenici dobili još vremena za pripremu i što bi im donekle smanjilo psihološki pritisak koji osjećaju. Sada smo u relativno povoljnoj epidemiološkoj situaciji, pitanje je što nas čeka u kolovozu ili rujnu. Ono što je najvažnije je da su svi maturanti u istoj situaciji i da će svi biti vrednovani na isti način.

Kao podršku vama, ovaj tjedan ćemo objaviti popis predmeta za koje ćemo vam ponuditi besplatnu pomoć u pripremanju za maturu, a podsjećamo sve učenike i na besplatne repeticije koje održavamo već duži niz godina. Ovu vrstu pomoći smo nastavili pružati i online za vrijeme pandemije koronoavirusa. Podsjećamo vas i na aplikaciju koju je izradio Centar izvrsnosti SDŽ pomoću koje možete provjeriti svoje znanje, što vam dodatno može pomoći u učenju i planiranju učenja.

Na samom kraju, mišljenja smo da je potrebno nastavnu godinu skratiti i završiti najkasnije do 15. lipnja 2020. godine te prilagoditi nastavni plan i program nakon povratka učenika u školske klupe u idućoj školskoj godini. Neophodno će bit posvetiti se ponavljanju gradiva od ove školske godine i utvrđivanju ishoda koji su nužni za nastavak obrazovanja u nešto duljem periodu nego je uobičajeno. U tom dijelu mislimo da je potrebno učiteljima i nastavnicima dati povjerenje i zakonodavnu podršku, a učenicima mogućnost ranijeg ispravljanja negativnih ocjena.

Što se zaključivanja ocjena tiče, ne slažemo se s prijedlozima nekih da se ove godine ocjene zaključuju opisno. Kad bi poznavali školsku materiju i propise, znali bi da opisno zaključivanje ocjena, jednako kao i brojčano, uključuje procjenu stečenih učenikovih kompetencija i jednako je izazovno u nastavi na daljinu. Obzirom da se, prema informacijama koje smo dobili, većina učitelja izjasnila da imaju dovoljno ocjena na temelju kojih će biti u mogućnosti zaključiti ocjenu, preoblikovanjem te ocjene u opisnu bismo dodatno zakomplicirali situaciju svima i nepotrebno povećali administrativni dio obaveza koje učitelji imaju.

Još jednom pohvale svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava na svemu što rade kako bi nastava tekla i kako bi izvukli maksimum za djecu u situaciji u kojoj se nalazimo. Nemojmo to pokvariti na samom kraju.

Odbor za obrazovanje HDZ Split

Zrinka Mužinić Bikić, predsjednica