Zrinka Mužinić Bikić: To je i naša stvar! Svi moramo više otvoriti oči i reagirati, a posebno smo dužni preventivno djelovati u svojoj okolini.

Zrinka Mužinić Bikić, predsjednika Zajednice žena HDZ-a Katarina Zrinski Split reagirala je na stravični zločin koji je jučer počinjen u Splitu.

Prije samo nekoliko dana smo obilježili Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, a danas smo u šoku i nevjerici nakon još jednog stravičnog čina koji se dogodio u našem gradu. Tema koja je zanimljiva javnosti svaki put kad čujemo da se dogodilo nešto slično i onda sustavno, nekoliko dana, tražimo krivce. I opet, sustavno, nakon nekoliko dana zatvaramo oči.

Mjesta u skloništu za žene je premalo, premda se uvijek pronađe rješenje za sve one koje traže pomoć. Nažalost, puno je više onih koje trpe, opravdavaju, nadaju se boljem i drugačijem sutra. Svaki savjetodavni razgovor koji sam vodila sa svojim klijenticama na ovu temu, s učenicama, mamama… svaki je započinjao na sličan takav način. Sati i sati su bili potrebni kako bi ih se osnažilo i kako bi došle do spoznaje da to što proživljavaju nije u redu, da nisu krive i da ima izlaza. Ponekad, ne ponekad – UVIJEK je teško, a ono što, uz strah i beznađe dodatno otežava situaciju je očekivanje negativne percepcije okoline, sram i nedostatak socijalne involviranosti. Zato ne odustajte nakon prvog „Što ti se dogodilo? – Ništa“ i ne razmišljajte trebate li prijaviti – čim razmišljate znači da sumnja postoji – prijavite!

Ne, nasilje se nikad ne dogodi slučajno, netko te nikad ne udari slučajno i da, događa se u našem susjedstvu. Mislim da svi moramo malo više otvoriti oči i reagirati, ohrabrivati, pomoći, a posebno smo dužni preventivno djelovati u svojoj okolini razvijajući nultu toleranciju na bilo koji oblik nasilja i odgajajući naše kćeri i naše sinove tako da im nasilje bude potpuni tabu.