VIDEO Petar Škorić na otvorenju Centara izvrsnosti SDŽ iz informatike i novih tehnologija: ‘Našu djecu trebamo pripremiti da budu nositelji razvoja našeg društva.’

Danas je, u dvorani Medicinskog fakulteta u Splitu, održano svečano otvorenje Centara izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije iz područja informatike i novih tehnologija. U svojstvu izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića na otvorenju je sudjelovao Petar Škorić, predsjednik HDZ-a Split i zastupnik u Hrvatskom saboru. Ovim putem prenosimo glavne poruke iz obraćanja.

 

“Čast je što imam priliku obratiti se povodom ovog velikog dana za naš Grad i našu Županiju. Posebno je pohvalno i važno istaknuti da je naša Splitsko-dalmatinska županija druga županija u hrvatskoj koja je ustrojila centre izvrsnosti, zasada iz matematike, informatike i novih tehnologija. Činjenica koje smo svi svjesni, a koja je jako važna, je ta da se u hrvatsko školstvo i obrazovni sustav trebaju unijeti promjene i da se sustav treba modernizirati, a koncept centara izvrsnosti je jedan od važnih koraka koje možemo poduzeti prema tom cilju.

Svako dijete, svaki učenik je poseban i pristup svakom djetetu tijekom obrazovanja treba biti što više individualiziran. Ovakav sustav centara izvrsnosti ima priliku i može prepoznavati dječje potencijale i djelovati kao pravi inkubator u kojem će dijete razvijati svoju sposobnost, svoj talent i svoju kreativnost. Uvjeren sam da je to pravi put i pravi način s kojim možemo usmjeravati našu djecu i razvijati ih.

Posebno je važno istaknuti da su upravo prvi centri izvrsnosti osnovani za područje matematike, informatike i novih tehnologija. Usmjeravanje djece prema zanimanjima koja pripadaju STEM područjima je odličan i strateški smjer u obrazovanju.

Svi mi često volimo izreći one klasične fraze „na mladima svijet ostaje“ i „mladi su naša budućnost“. Vrijeme je da počnemo razmišljati kako sustav ispraviti odmah i sada, kakvu budućnost ćemo ostaviti našoj djeci, a ono što je najvažnije u ovom trenutku, kako ćemo našu djecu pripremiti da budu spremni biti nositelji razvoja ovog društva u budućnosti.

To je naš zadatak i trebamo djelovati brzo i kvalitetno. Sustav trebamo ispravljati kako našu djecu ne bi obeshrabrivao niti im gušio njihovu kreativnost. U očima ove djece možemo vidjeti žarku želju za znanjem i učenjem. Ne smijemo raditi greške i tu želju gušiti. Sustav treba prilagoditi upravo njima.

Čestitam našoj Županiji što je prepoznala trenutak i ovime dala veliki zamah u daljnjem razvoju obrazovnog sustava.

Poštovane nastavnice i nastavnici, mentorice i mentori. Na vama je velika odgovornost. Samo vaš rad i vaš trud mogu učiniti da ovaj projekt uspije i da se temeljna svrha i cilj ispune. Hvala vam što vašim prijegornim radom i zalaganjem postavljate primjer svima ostalima.

Drage učenice i dragi učenici. Želim vam puno sreće i uspjeha u radu i učenju. Slušajte svoje mentore, nastavnike i pomozite im u radu.

Hvala svima i želim vam svima puno sreće. “