Vice Mihanović „Želimo da ova vlast konačno počne raditi. Dosta je više predstava za javnost! Želimo da se počne s realizacijom projekata.”

Predsjednik HDZ-a Split i zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Grada Splita Vice Mihanović održao je danas konferenciju za medije povodom 100 dana nove gradske uprave.

Foto: Dalmatinski portal

Istaknuo je kako je HDZ kao oporbena stranka ovaj mandat započela u dobroj vjeri, s ispruženom rukom novoj gradskoj vlasti. „To smo i dokazali time da smo u više navrata pozivali da se Gradsko vijeće što prije konstituira, da se počne raditi, da građani od nas to očekuju. U konačnici, to smo potvrdili i glasovanjem na Gradskom vijeću kad smo podržali izbor gospodina Jakova Prkića za predsjednika Gradskog vijeća,“ naglasio je Mihanović te rekao kako je sad nakon 100 dana trenutak da se napravi rezime rada.

Krenuo je od pompoznih najava gradonačelnika Puljka kako će temeljito očistiti grad. „Svjedoci smo da je grad prljaviji nego ikad. Na dnevnoj bazi zaprimamo fotografije naših sugrađana koji to potvrđuju. Neuspjeli PR pothvat gospodina gradonačelnika je koštao 234.000 kuna,“ rekao je Mihanović, a neke od tih fotografija je prikazao u video clipu prije nekoliko dana.

Istaknuo je i nepridržavanje vlastitih obećanja gradonačelnika Puljka vezanih za izbor članova upravnih vijeća i nadzornih odbora gradskih ustanova i tvrtki te naglasio kako je obećanje bilo da će se podići razina transparentnosti i da neće biti imenovanja stranačkih osoba, a naročito donatora. „Međutim, u praksi se ta obećanja nisu provela. Gradonačelnik je obećavao natječaj za izbor ljudi na te pozicije. Nakon tog obećanja slijedi imenovanje Upravnog vijeća Javne ustanove Športski objekti u koje su, isključivom odlukom gradonačelnika, imenovani donator gospodin Čular, član i vijećnik Centra Skoko, u Park šumu Marjan dolazi vijećnik i član stranke Centar Srđan Marinić. Nakon toga, umjesto natječaja dolazi javni poziv. Vjerujem da je svima poznato da je javni poziv manje obvezuje od javnog natječaja. Nakon toga, mimo javnog poziva, slijedi odabir NO KK Splita u koji je imenovan donator i člana stranke gospodina Puljka gospodin Bojić, a nakon njega i gospodin Goran Devivi, izvršni direktor jedne banke koja financira kroz leasing dva broda zamjenika gradonačelnika gospodina Kuzmanića. Što je to ako nije sukob interesa?“ upitao se Vice Mihanović te posebno naglasio kako se ovakvim pristupom vara više od 600 naših sugrađanki i sugrađana koji su se u dobroj vjeri prijavili. „Nije bilo ocjena kandidata, nije bilo intervjua, nije bilo povjerenstva koje bi to provelo. Toliko o transparentnosti i promjeni paradigme,“ naglasio je.

Spomenuo je i obračun sa čistačicom zaposlenom u JUŠO koja je odbila otkaz ugovora o radu, osobi s invaliditetom i dvoje djece, do čega je došlo isključivo zbog „pogrešnog“ prezimena, a takav pristup se nastavio i s najavama zamjenika gradonačelnika Bojana Ivoševića koje se tiču „crtanja obiteljskih stabala“ zaposlenika javnih ustanova.

Još jedno u nizu lažnih obećanja je i da će se pokrenuti izmjene GUP-a na prvoj sjednici Gradskog vijeća. „Do sada su održane četiri sjednice, od toga dvije radne, a isto se nije pokrenulo. To nije toliki problem koliko je problem što gradska uprava odbila uvrstiti mogućnost izgradnje POS-ovih stanova na području Prometove garaže za mlade obitelji, a tek na inzistiranje kolega iz HDZ-a i mene iz Odbora za urbanizam uvršten je novi ulaz i izlaz iz gradske luke. Za POS-ove zgrade čujem objašnjenja poput toga da je to ‘predragocjena lokacija za to’. Je li mi živimo u ovom gradu? Zar to nismo komunicirali kao jedan od gorućih problema? Na kraju ćemo zbog takvog pristupa imati sve u gradu, a nećemo imati života,“ zaključio je Mihanović te posebno naglasio kako bi se za tu lokaciju, koja je idealna za takav projekt i infrastrukturno opremljena, mogao provesti natječaj i izmijeniti prostorno-planska dokumentacija u roku od 7 mjeseci! Podsjetio je i na činjenicu da je gospodin Puljak u kampanji obećao započeti s realizacijom novih POS-ovih zgrada u roku od 6 mjeseci.

„Što se tiče pomoći poduzetnicima kroz hitne mjere, prošlo je 100 dana, a nikakve mjere nema! U konačnici, gospodin gradonačelnik je najavljivao da će udvostručiti decentralizirana sredstva za GK i MO, a prije nekoliko dana svjedočimo činjenici da se smanjuju za 15%,“ rekao je Mihanović te naglasio da je vrijeme da ova gradska uprava konačno počne stvarno raditi.