Tomislav Šuta: Nećemo podržati izvješće gradonačelnika! Lišeno je bilo kakve ambicije i vizije

Uoči sjednice GV kao predsjednik najveće oporbene stranke osvrnut ću se na najvažniju točku, a to je Izvješće o radu gradonačelnika.

Ono je pravo ogledalo mandata Ivice Puljka – pokušaj stvaranja neistinitog dojma na 123 stranice, a u stvarnosti bez ikakvog sadržaja vrijednog spomena.

Iz Izvješća nije vidljiv ni jedan jedini značajan projekt osmišljen i pokrenut od strane vlasti Ivice Puljka, a oslonjen je na životarenje nad projektima ostavljenima od prethodne vlasti poput ITS-a i Tehnološkog parka koji kasne u realizaciji zbog čega je moguće da ćemo ostati bez bespovratnih europska sredstva i stvoriti dodatni teret na proračuna Grada Splita.

U gradskoj upravi i firmama vlada opći kaos i nesnalaženje, a isti se najviše osjeti na najvećem splitskom projektu – Žnjanu. Gradonačelnik Puljak shvativši da nije sposoban realizirati projekt takve veličine se počeo zapletati iz greške u grešku, što je projekt dovelo do ogromnih kašnjenja i financijskih dubioza koje će se lomiti preko leđa Splićana. Tender još nije pripremljen, dozvole nisu ishođene, a već je ukinuo kupališnu sezonu 2023. i tako grad ostavio bez prihoda koje je imao i istovremeno pred vijećnike stavlja davanje kratkoročne pozajmice Žnjanu d.o.o. u iznosu od 220.000 € iako je jasno da radovi ne mogu početi prije jeseni.

Kaotična atmosfera koju je Puljak stvorio najbolje se očituje, osim Žnjana, u Čistoći d.o.o. gdje je direktor bez javnog natječaja angažirao agenciju za zapošljavanje, a vrhunac je ispad u kojem sugerira da bi on u poslovanju “nasivio”. Zaista nestvarno, prava renesansa.

Nastavak netransparentnosti vidljiv je i kroz skrivenu pozajmicu Žnjanu d.o.o. u iznosu nešto manjem od 1.000.000 kn i opći nered u javnoj nabavi gradske uprave gdje se putem direktnog izdavanja 974 narudžbenice utrošilo 19 mil. kn.

U Puljkova obećanja o GUP-u više ne vjeruju ni kadrovi iz OTP banke kojima je napunio UV i NO, a u obradi je preko 2700 predmeta u svezi izdavanja dozvola, dok se trenutno u gradu ne gradi ni metar nove ceste.

Kroz pozajmicu koju Puljak planira dati Žnjanu d.o.o. vidljiva je namjera da module sa Žnjana premjesti na Prvu vodu, unatoč tome što je javno savjetovanje još uvijek u tijeku, jer koga briga za javnost? Na istu Prvu vodu gdje je današnja vlast prosvjedovala protiv izgradnje.

Zaključno: ovakvo Izvješće ne možemo podržati jer je ovo Izvješće o neradu gradonačelnika, lišeno ikakve vizije i ambicije u vođenju drugog najvećeg grada u državi i na polovici mandata već sad možemo kazati da je Split 4 godine izgubio.