Tomislav Šuta: Milijuni eura leže na gradskom računu netaknuti. Nekorištenje novca je pokazatelj kako gradska vlast ne funkcionira

Ključ proračuna je izvršenje. Ako gradska uprava ne zna izvršiti proračun koji je donijela i utrošiti zadana sredstva, to posljedično znači da ne zna ispuniti elementarni zadatak koji ima. Ovoliki višak novca na gradskom računu upravo to znači – neznanje i nesposobnost, znači da milijuni leže netaknuti i tako će ostati.
Kad ne odete kupiti spizu, uštedit ćete novce, ali će obitelj biti gladna. Ako ne platite struju, novci će ostat na računu, ali ćete biti bez struje. Ako grad ne izvršava proračun, novci će se skupiti na računu, ali će i projekti jednako tako ostati neizvršeni. Proračunu Grada Splita i ovoj gradskoj upravi nije problem prihodovna strana proračuna, već rashodovna, što je jedan veliki znak za uzbunu. Koliko god to gradonačelnik danas pokušao prikazati kao nešto pozitivno, jasno je kako mu više baš nitko ne vjeruje. Višak novaca proračunu je znak kako mjere Vlade RH funkcioniraju i kako zahvaljujući njima primanja građana rastu, a posljedično i prihodi Grada kroz porez na dohodak. Istovremeno je znak kako gradska uprava apsolutno ne funkcionira. Pozivamo gradonačelnika da se konačno trgne i konačno počne koristiti svoje ovlasti. Primijetili smo kako voli razglabati o tzv. „opasnim idejama“. Najopasnija ideja od svih je da je nepotrošen novac i neizvršen proračun nešto dobro i pozitivno. Bilo bi dobro da svitu koju povremeno okuplja pita što bi mogao on osobno učiniti, a ne što bi netko drugi mogao činiti.