Tomislav Šuta: Gradonačelnik je povukao antidemokratski potez bez presedana. Apeliramo da to još danas promijeni i pozove predstavnike najugroženijih skupina

Danas je održana konferencija za medije HDZ-a Split radi predstojeće tematske sjednice Gradskog vijeća o socijalnim potrebama u Gradu Splitu na koju su trebali, kao izvjestitelji, biti pozvani predstavnici socijalno ugroženih skupina, ali odlukom predsjednika Gradskog vijeća to nije dozvoljeno. Na konferenciji za medije obratio se predsjednik HDZ-a Split Tomislav Šuta i istaknuo da je HDZ, zajedno s drugim oporbenim političkim opcijama u Gradskom vijeću, inicirao sazivanje ove sjednice jer se radi o nadpolitičkom potanju, ali gradonačelnik Puljak i predsjednik Gradskog vijeća Domazet su poduzeli jedan antidemokratski potez bez presedana i to na štetu najosjetljivijih skupina. „Smatramo potrebnim da gradonačelnik i predsjednik Gradskog vijeća danas tijekom dana promijene pristup i da se konačno upute pozivi svim predloženim izvjestiteljima koji su bili upućeni prema Gradskom vijeću, izvjestitelji koji predstavljaju najpotrebitije i najosjetljivije u našem društvu“, istaknuo je Tomislav Šuta i rekao da je gradska uprava ovim neshvatljivim potezom ponovno pokazala socijalnu neosjetljivost i netransparentnost i apelirao da s time prestanu.

Zatražio je da se povede rasprava o gorućim socijalnim pitanjima u Splitu kako bi se na demokratski način pronašla rješenja po svih predloženih šest točaka. Naglasio je kako je jasno zašto se takvi potezi povlače i da je cilj prikrivanje nereda i lošeg stanja po svim ovim pitanjima. „Potpredsjednica HDZ-a Split Zrinka Mužinić Bikić je, zajedno s predstavnicima drugih oporbenih opcija, održala sastanak s predsjednikom Vijeća i upoznala ga s pripremom materijala, a nije jasno zašto ti materijali nisu uzeti kao podloga za pripremu sjednice te zašto gradske službe nisu pripremile materijale kad su svi svjesni da u području socijalnih pitanja postoje veliki problemi“, rekao je Tomislav Šuta i pozvao vladajuće da se konačno izdignu iz politikanstva, da se ova pitanja rasprave i donesu zaključci i rješenja u cilju poboljšanja uvjeta najugroženijih u našem društvu.

Od predloženih točaka istaknuo je posebno točku koja se tiče pravilnika koji uređuje pitanja davanja gradskih stanova u najam. Rekao je kako se javljaju građani koji se nalaze u socijalnim stanovima i za koje gradska uprava tvrdi da se u njima sada nalaze bez pravnog osnova, unatoč tome što su to građani koji su od 80-ih godina dobivali na korištenje socijalne stanove na temelju ugovora te su uredno podmirivali obveze, a mjesečne uplatnice su ‘skakale’ s nekadašnjih 150 eura mjesečno i na oko 600 eura mjesečno. „Ishitreno je proglašeno da se radi o ljudima koji koriste stanove bez pravne osnove i treba se kroz Pravilnik omogućiti rješavanje tih problema. Ova gradska uprava je prema njima beskompromisna, dok prema nekima itekako pokazuje kompromisnost,“ istaknuo je Šuta i posebno naveo čudne izmjene Pravilnika koje je donio gradonačelnik vezano za kadrovske stanove, bez Gradskog vijeća i bez provođenja javnog savjetovanja, premda je to trebalo biti napravljeno budući da se radi o raspolaganju imovinom grada.

Rekao je kako se to odnosi na stanove koji su jednostavno dodijeljeni ljudima koji imaju određeni status u gradu, a nikome nije jasno koji su to ljudi i za koga je to točno doneseno te je pozvao gradsku upravu da se o tom važnom pitanju očituje.