Tomislav Prljević: Je li i Žnjan postao “MORE BALDASAROVIH MOGUĆNOSTI”?!

Na posljednjoj  sjednici Gradskog vijeća Grada Splita usvojen je prijedlog HDZ-ovih vijećnika da se na sljedeću sjednicu Gradskog vijeća uvrsti točka dnevnog reda: „rasprava o radu Vijeća za koncesijska odobrenja Grada Splita“, and nakon što su istu očito namjerno izostavljali iz dnevnog reda u prethodnim sjednicama.

Od početka Baldasarova mandata postalo je jasno kako će katastrofalno stanje na žnjanskom platou kulminirati što se upravo događa ovoga ljeta. Gradnja objekata odvija se izvan svih gabarita i bez ikakvog nadzora, sale a radovi se izvode usred  turističke sezone. Sve se to odvija bez ikakve reakcije nadležnih službi Grada Splita, page koje su po svemu sudeći takvim pristupom dale prešutnu suglasnost.

Gradonačelnik je već jednom  kazao kako na Žnjanu vlada kontrolirani kaos, samo ne vidimo što je tu kontrolirano i od strane koga? Ono što je točno i sigurno je da na Žnjanu jedino postoji i vlada kaos kojeg je potakla i legalizirala Baldasarova nesposobna vlast.

Dosta je više bilo kaosa i stihije kojom gradonačelnik Baldasar vodi Split! Tražimo da se javnosti predoči Plan upravljanja pomorskim dobrom, koji bi trebao biti osnova za izdavanje koncesijskih odobrenja za ugostiteljske objekte na Žnjanu, popis izdanih koncesijskih odobrenja za 2016.  godinu sa preciznim podacima o ukupnim dopuštenim površinama kao i informacijom jesu li sva koncesijska odobrenja pravodobno plaćena, jer prema Uredbi nije moguće dobiti odobrenje bez prethodnog plaćanja ( a poznato nam je kako je prethodnih godina dopušten rad i onima koji u sezoni nisu imali odobrenje).

Svakako, najvažnije pitanje na koje građani očekuju odgovor glasi zna li gradonačelnik i njegovi zamjenici što bi sa Žnjanom te jesu li uopće svjesni koju su dugotrajnu štetu za prostor napravili dopuštajući neplanski rast stihije, kaosa i postojećeg cirkusa na žnjanskom platou?!.

Stoga, Hrvatska demokratska zajednica Grada Splita od predsjednika Gradskog vijeća i gradonačelnika Grada Splita traži:

–       uvrštenje točke o stanju žnjanskog platoa na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća, kao i da se javnost izvijesti zašto su gradonačelnik i njegovi zamjenici dopustili taj kaos i tko će za to odgovarati;

–       da se javnosti predoče sva izdana koncesijska odobrenja u 2016. godini, odobrene površine i datumi uplata nositelja koncesijskih odobrenja;

–       da se javnost izvijesti o točnom broju objekata na Žnjanu koji zadovoljavaju uvjete iz Uredbe Vlade  RH u kojoj je propisano da ugostiteljski objekt može imati maksimalno 12 metara četvornih zatvorenog prostora + štekat, kao i da nas izvijeste o broju izrečenih  mjera prema onima koji se nalaze u prekršaju.

Na koncu, s obzirom što sve Gradska uprava dopušta da se radi na Žnjanu ne bi nas iznenadilo da do lokalnih izbora „nikne“ i jedna autopraonica na plaži, pa kad se već kupaju građani neka se okupaju i njihovi limeni ljubimci.

Tomislav Prljević

Tajnik HDZ Split
i vijećnik u Gradskom vijeću