Tiskovna konferencija i najava humanitarne biciklijade

  • bicikle4
  • bicikle5
  • bicikle1
  • bicikle2
  • bicikle3
Hrvatska demokratska zajednica i kandidati za X. izbornu jedinicu Damir Krstičević, website Petar Škorić, information pills Andro Krstulović Opara i Ante Bačić, diagnosis organizirala je medijsku konferenciju s ciljem slanja poruke mladima koliko drži do mladih, sporta i zdravog života, ali i da skrene pažnju na nemar grada Splita prema svojoj djeci unatoč kontinuiranim upozorenjima sa strane članova Hrvatske demokratske zajednice.
Nositelj liste za X. izbornu jedinicu Damir Krstičević, otvorio je konferenciju s osvrtom na nezavidno stanje Splita, prvenstveno nedostatkom projekata koji bi bili od izuzetne važnosti za Split.
– Do sada je Pelješki most nekima bio floskula, pa su se počeli baviti njime kad su vidjeli da je od velike važnosti. To je najveći kapitalni projekt u Dalmaciji, a odmah nakon njega je brza cesta Split – Omiš, koji će revitalizirati taj dio koji je zagušen. Isto tako, Split ima samo jedan ulaz u grad, što za današnje uvjete nije dovoljno za jedan prosperitetan dragulj. Naši projekti za otvaranje Splita su Vučevica, tunel Kozjak i most Kaštela – Split koji će rasteretiti splitski ulaz i omogućiti normalno prometovanje – rekao je Krstičević.
Također, Krstičević je istaknuo da će za djecu, učenike, učitelje i druge dionike u prosvjeti, povećati sredstva za obrazovanje i nastaviti sa započetim promjenama u obrazovanju. Nastavit će, govori Krstičević, s reformom sustava odgoja i obrazovanja u čije središte stavljaju razvoj svakog djeteta i učenika.
– Moramo osigurati dostupnost vrtića i škola svima, vrtići će biti besplatni za djecu roditelja s najnižim primanjima, učenicima srednjih škola iz obitelji lošijeg imovinskog stanja biti će osiguran besplatni prijevoz.  Redovnim studentima na javnim sveučilištima biti će osiguran besplatan studij sve dok ispunjavaju uvjete studija, a biti će im osigurana i besplatna ishrana, smještaj i prijevoz – rekao je Krstičević.
Škorić je rekao da je grad Split, kao i drugi gradovi po UNICEF-u postao Grad prijatelj djece, no da smatraju kako je to puno veća odgovornost i zahtjeva mnogo više pažnje nego što to trenutno pruža gradska uprava.
– Svi smo mi roditelji i želimo najbolje svojoj djeci, isto tako, boli nas kad se našoj djeci čini nepravda i teško nam je vidjeti vlastito djete kako tuguje. Moram istaći, kako mi je teško kad sve više vidim i svjedočim nepravdu prema djeci, jer im roditelji ne mogu, na žalost, osigurati nove udžbenike i drugu školsku opremu, a političari koji su to trebali pomoći osigurati poput našeg aktualnog gradonačelnika to ne vide. Još gore, ne poduzimaju ništa za razliku od većine drugih gradova u Hrvatskoj – rekao je predsjednik GO HDZ Splita Petar Škorić.
Kao splitski gradski vijećnik, zajedno sa svojim kolegama, ističe Škorić, upozoravao je aktualnu SDP-ovu gradsku vlast i gradonačelnika Baldasara, kako je to kriva, pa čak i opasna politika. Djeca i njihove obitelji te njihova kvaliteta života, moraju biti glavni prioritet svake odgovorne gradske vlasti, što sada na žalost nije slučaj.
– Osim početka gradnje škole na Pazdigradu, za koju je zemljište osigurala tadašnja HDZ-ova vlast na čelu sa Zvonimirom Puljićem, ništa drugo nije napravljeno. Pogledajte što se događa u našem susjedstvu u gradu Solinu koji nosi lijepi epitet najmlađeg grada u Hrvatskoj. Od gradnje škola, dvorana, igrališta i vrtića, pa se ne trebamo čuditi zašto u Splitu opada broj stanovnika – dodao je Škorić.
Za kraj, Škorić je kako će kao stranka, kao i do sada, uvijek podržavati djecu i mlade, te da će se uvijek boriti za jak i kvalitetan dječji status u Gradu. Isto tako, spomenuo je i hvalevrijednu akciju besplatnih repeticija za djecu, na koju se SDP-ova vlast i gradonačelnik Baldasar posebice obrušili.
– U akciju smo uključili cijeli niz profesora i prosvjetnih djelatnika koji su bili voljni volontirati u tu svrhu. No, zbog te akcije, smo od strane SDP-ovaca u Splitu bili bešćutno ismijavani, pa čak i do granica neukusa. No, ja mogu samo poručiti, mi smo sretni i ponosni na tu akciju, jer nakon svake, imamo zadovoljniju i obrazovaniju djecu i zadovoljstvo prosvjetnih djelatnika koji su pomogli brojnoj djeci kojoj je pomoć trebala – zaključio je Škorić.
Podršku je pružio i predsjednik biciklističkog saveza Splitsko-dalmatinske županije Denis Špadina, istaknuvši zahvalnost Hrvatskoj demokratskoj zajednici na podršci cikloturizmu, kojeg jeprepoznala kao budućnost Dalmacije.
Isto tako, naveo je da u Splitu nije dovoljno povući crtu bojom i predstaviti je kao biciklističku stazu, već da su potrebna ulaganja kako bi Split bio mapiran kao biciklistički grad. Kandidat Andro Krstulović Opara je naglasio kako će Split postati istinski prijatelj djece i kako će morati omogućiti besplatne knjige i lakšu torbu osmoškolcima.
– Split će biti prijatelj djece i ne smije biti kao do sada. Mora omogućiti besplatne knjige i lakšu torbu osmoškolcima i mora zaštiti djecu u prometu kako roditelji bez straha dopuste djeci s biciklom otići u školu ili na trening bez roditeljske pratnje – žustro je krenuo Krstulović Opara.
Osvrnuo se i na pitanje sve učestalijeg prometnog kaosa na splitskim ulicama, te činjenicom kako vrlo često vidimo automobile parkirane kao ukrase na mjestima gdje bi trebale biti zelene površine.
– Split mora riješiti problem kaosa u prometu i osloboditi nogostupe, đardine i zelene površine od automobila. Splićani na biciklima biti će zdraviji, promet će biti rasterećeniji i naš grad sigurniji u svakom pogledu – dodao je Krstulović Opara.
Okupljanje sudionika i početak vožnje planiran je na trgu gaje Bulata ispred HNK Split. S trga se ide Sinjskom ulicom iz koje se spaja na Livanjsku, a iz Livanjske nastavlja Ulicom Domovinskog rata, te Solinskom ulicom. Predviđeno je kratko zaustavljanje ispred crkvice u Dujmovači u Solinskoj ulici, gdje će se sudionici biciklijade osvježiti i predahnuti. Vožnja se nastavlja ulicom A. G. Matoša prema Hektorovićevoj ulici i Ulicom Marka Marulića do crkve Gospe od Otoka u Solinu gdje će ssudionike dočekati solinski domaćini.