Svečano obilježena 33. godišnjica utemeljenja HDZ-a Split: “Biti dio HDZ-a znači biti dio politike i smjera onih koji su dali najveći doprinos stvaranju, obrani i razvoju neovisne Hrvatske”

Dana 13. siječnja svečano smo obilježili 33. godišnjicu utemeljenja HDZ-a Split u prekrasnoj dvorani Hrvatskog doma u Splitu, pred više stotina naših članova, simpatizera i dužnosnika iz vodstva HDZ-a predvođenih predsjednikom stranke Andrejem Plenkovićem.

Predsjednik HDZ-a Split Tomislav Šuta pozdravio je nazočne u ime domaćina i čestitao svim nazočnima ovu veliku obljetnicu. Istaknuo je kako je Split nakon dolaska nove gradske uprave, nažalost, grad u stagnaciji, grad bez velikih projekata i grad socijalne neosjetljivosti. ovih velikih projekata nema, grad je u stagnaciji. “U tijeku je veliki udar na mlade obitelji. U pitanju su povećanje cijene vrtića i produženog boravka u školama, zakazali su na besplatnim školskim obrocima koje je osigurala Vlada. Nema obećanih projekata poput POS-a, garaže, a građane kažnjavaju zbog parkinga u kvartovima,” istaknuo je Šuta te posebno naglasio kako bi Split, bez Vlade Andreja Plenkovića i projekata koje je započeo bivši gradonačelnik Andro Krstulović Opara, praktično životario. Također, zahvalio je i utemeljiteljima HDZ-a jer su upravo oni, na čelu s dr. Franjom Tuđmanom, bili spremni žrtvovati najvrjednije što su imali, kako bi ostvarili tisućljetni san o hrvatskoj slobodi. “Uz podršku županije i Vlade ponudimo Splitu toliko potrebne nove projekte i investicije kako bismo poboljšali kvalitetu života svih. Jer, građani Splita uistinu zaslužuju bolje!.
Pozicionirat ćemo HDZ u Splitu kao narodnjačku, ali modernu stranku koja zna i može ponuditi stručne i sposobne ljude, za dobrobit svih građana,” zaključio je Tomislav Šuta.

Predsjednik HDZ-a i Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković obratio se nazočnima na 33. godišnjici osnutka splitskog HDZ-a i iskoristio priliku kako bi čestitao novom vodstvu gradske organizacije i predsjedniku Tomislavu Šuti na izboru. Istaknuo je značaj HDZ-a u suvremenoj hrvatskoj povijesti. “Ljudi iz HDZ-a se nemaju čega bojati već trebaju biti ponosni. Biti dio HDZ-a znači bti dio politike i smjera onih koji su dali najveći doprinos stvaranju, obrani i razvoju neovisne Hrvatske,” rekao je i istaknuo kako su svi strateški i transformativni procesi u Hrvatskoj vođeni od različitih vlada, od kojih je svaka bila predvođena HDZ-om i partnerima. “Neki politički akteri, koji do jučer nisu postojali, kažu danas ‘ili Hrvatska ili HDZ’! Zamislite kad se to netko usudi reći. Stranci koja je učinila sve za Hrvatsku i ljudima koji su dali doprinos najvažnijim strateškim postignućima. Njima je članstvo u Schengenu i eurozoni samo ‘sjajna vijest’,” istaknuo je i rekao da to pokazuje kako se oni s uspjesima Hrvatske ne mogu identificirati pa napuštaju sabornicu ili glasuju protiv obuke ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj. Naglasio je kako je radom ove Vlade i doprinosom svih u HDZ-u na nogama održano 130.000 poduzeća u koronakrizi i očuvano stotine tisuća radnih mjesta. “U takvim okolnostima ostvarili smo rast BDP-a od 6 posto, fenomenalnu turističku sezonu, izgradili Pelješki most te ušli u Schengen i eurozonu. To nekim akterima nije neka vijest, ali to je plod teškog rada svih nas i to je uspjeh cijelog hrvatskog naroda i naše Hrvatske iznad svega,” rekao je te naglasio brojne druge poteze poput povećanja minimalne plaće, osnovice za državne i javne službe te ukupno očuvanje socijalne kohezije. “Jačamo naše korijene, čuvamo našu tradiciju i identitet, a jednako tako u ovom prekrasnom gradu nastavljamo jačati gospodarstvo, turizam i promet. Veselim se da taj posao radimo zajedno, sa srcem i entuzijazmom. Pred nama je još puno zadaća i izazova, a zajedno imamo snage i znanja za odgovoriti na to,” zaključio je Andrej Plenković.

Nazočnima su se obratili i predsjednik Povjerenstva Zajednice utemeljitelja HDZ-a Splitsko-dalmatinske županije Alen Gojak, predsjednik Mladeži HDZ-a Split Bruno Stričević, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban i predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Splitsko-dalmatinske županije Ante Sanader.

Svečano obilježavanje je završilo humanitarnom večeri održanoj u Restoranu Kampus, a cjelokupni prihod večeri namijenjen je Udruzi Autizam 365 koja okuplja roditelje djece i odraslih s poremećajima iz autističnog spektra.

Pogledajte snimku obilježavanja: