Sretan vam 30. svibnja!

“Kao što sam vjerovao da će hrvatski narod reći svoju zrelu riječ na prvim demokratskim izborima, side effects iz kojih je proizišao ovaj Hrvatski sabor, doctor još sam čvršće uvjeren da će on znati i moći pod vodstvom svoga istinskoga predstavništva, website like this izgraditi život dostojan slobodnih ljudi u svojoj jedinoj, napaćenoj ali svetoj domovini.”
– dr. Franjo Tuđman (Hrvatski sabor, 30.05.1990.)

Na današnji dan obilježavamo 26 godina od konstituiranja prvog demokratskog i višestranačkog saziva Hrvatskog sabora. Do 2001. godine ovaj dan smo obilježavali kao Dan državnosti, ali, nažalost, tadašnja SDP-ova vlast je odlukom promijenila i izmješala nacionalne blagdane što je dovelo do konfuznog stanja koje imamo i danas. Usprkos tome, 30. svibnja je, u kolektivnoj hrvatskoj nacionalnoj svijesti i memoriji, ostao jednako važan datum, povijesna nulta točka nastanka i razvoja moderne, neovisne i demokratske hrvatske države!

Također je važno prisjetiti se i 30. svibnja 1991. godine kada je u Split pristigla prva skupina pripadnika Zbora narodne garde koji su, pod zapovjedništvom pok. Gente Međugorca, pristigli iz postrojbe za posebne namjene Kumrovec i činili jezgru IV. brigade ZNG-a. U spomen na taj događaj smo, prije dvije godine, pokrenuli inicijativu za proglašenje današnjeg dana Danom hrvatskih branitelja Grada Splita, te je naša inicijativa prihvaćena. Iz tog razloga svim hrvatskim braniteljima iz grada Splita od srca želimo sretan vaš dan!