Sretan Dan državnosti!

Prije točno 33 godine konstituiran je prvi demokratski i višestranački saziv Hrvatskog sabora.

Istoga dana, osim što je konstituiran novi saziv Sabora, za predsjednika tadašnjeg Predsjedništva SR Hrvatske izabran je dr. Franjo Tuđman. U prvom sazivu doneseni su svi potrebni zakonodavni okviri koji su pripremili Hrvatsku za proglašenje samostalnosti i potpune neovisnosti od bivše Jugoslavije godinu kasnije.

U memoriji hrvatskog naroda 30. svibnja ostat će vječno upisan kao dan radosti i optimizma te najave stvaranja neovisne i slobodne Hrvatske koja je bila na dohvat ruke.

Do ostvarenja cilja nije došlo na jednostavan način, pošto je Hrvatska morala svoju slobodu izboriti velikom žrtvom i u krvi uz odlučno i hrabro vođenje našeg prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Hrvatski narod predvođen hrvatskim braniteljima ostvario je veličanstvenu pobjedu i obranio hrvatsku slobodu – za vječnost.

Veliki dan – 30. svibnja Vlada RH predvođena hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem je ponovno pozicionirala na sam vrh, kao Dan državnosti, kao najvažniji dan u modernoj hrvatskoj povijesti.

Hrvatski sabor kroz dugu političku povijest hrvatskog naroda bio jamac samobitnosti i glavni čuvar suvereniteta.
Hrvatska je na najteži mogući način izborila svoj položaj na međunarodnoj pozornici i toga dana je jasno pokazala da zna gdje pripada – u krugu globalnoga zapada, kao neizostavan i važan dio Europe, što je predsjednik Tuđman toga dana jasno istaknuo u svome govoru.

Optimizam i hrabrost koji su nas nosili u najvažnijim povijesnim zadacima te 1990. godine su nam potrebni i danas kako bismo uspjeli odgovoriti na sve izazove današnjice. Hrvatska je danas slobodna i neovisna država, punopravna članica euroatlantskih integracija, a u ostvarenju strateških političkih ciljeva glavni temelj su naš identitet i žrtve koje je naš narod podnosio kroz tešku, ali slavnu povijest.

Izazovi koji su pred nama nisu lagani, ali kako bismo ih savladali potreban nam je optimizam, međusobno povjerenje, odgovornost prema dužnostima koje obavljamo i svima onima koji su za Hrvatsku dali najvrjednije što imaju.

Drage prijateljice i dragi prijatelji, neka vam je sretan Dan državnosti!

Tomislav Šuta