Trogirski portal: U Splitu HDZ raste, SDP na podu, desnica razbijena

Preneseno s Trogirskog portala

U zadnjih deset mjeseci, and koliko je prošlo od lanjskih parlamentarnih do nedavno održanih izvanrednih izbora, information pills Hrvatska demokratska zajednica porasla je u Splitu za šest posto u odnosu na SDP koji je osvojio povijesno niskih 25 000 glasova.

Dobar je to kapital za stranku koja je zadnjeg gradonačelnika (Ivan Kuret) imala još prije kontoverznog Željka Keruma, a ni njega gotovo više nitko ne pamti. Na ruku HDZ-u sada ide i situacija u splitskom SDP-u, koji je raspušten prije nekoliko mjeseci u ozračju zle krvi koju su „prolili“ dojučerašnji stranački drugovi.

-Nakon ovih izbora, koji su potvrdili rast HDZ-a u Splitu, dobili smo veliki vjetar u leđa za pobjednički rezultat i na lokalnim izorima. Na lanjskim smo izborima također pobijedili u Splitu, ali tada je razlika između nas i SDP-a bila jedan posto. Deset mjeseci poslije, 11. rujna, u Splitu osvajamo 30 256 glasova  ili 37,17 posto. Ili, još konkretnije, za šest posto povećavamo prednost pred SDP-om, koji osvaja 25 000 glasova. To je veliki ulog za nadolazeće lokalne izbore nakon kojih će HDZ imati i svog gradonačelnika i većinu u Gradskom vijeću, rekao je za Trogirski portal predsjednik splitskog HDZ-a Petar Škorić, izabrani saborski zastupnik iz desete izborne jedinice.

Split je uvijek bio tvrd orah za HDZ, no sada su im se karte, izgleda, posložile. Splitski je SDP razbijen, u zadnjoj godini mandata ostali su i bez gradonačelnika Ive Baldasara, koji je na ovim izborima nastupio na listi Milana Bandića i doživio fijakso. Usto čekaju ih i unutarstranački izbori nakon koje onda može krenuti i ponovna mobilizacija članstva, a ono se tek  treba pripremiti za Milanovićeva nasljednika. Dotle će doći i lokalni izbori koji su za splitski HDZ biti ili ne biti. Otkad je  početkom 90-ih izgubio Split, HDZ se u tom gradu vraćao na vlast ili prelaskom HSLS-ova gradonačelnika u svoje redove ili pomoću čudnih koalicija poput već zaboravljene Liste Velog mista. Splitski HDZ-ovci sada imaju povijesnu šansu vratiti Split, a time i osvjetlati obraz stranci koji nema svoga gradonačenika ni u jednom od četiri najveća hrvatska grada.

-Pokazalo se da je odluka o samostalnom izbornom nastupu, iako riskantna, bila ispravna. Kao i u vrijeme predsjednika Franje Tuđmana, samostalno izlazimo i samostalno pobjeđujemo. Žao mi je što desne stranke, koje imaju svoje biračko tijelo, nisu shvatile da ne mogu samostalno nastupiti na izbore.  Desnica ima birački potencijal, ali ga je svojom razjedinošću prosula. SDP je potonuo i sada je u Splitu na najnižim granama od 2003., kaže Škorić.

To što je splitski SDP u knockdownu, a desnica nepovratno razbijena za Škorića su samo „olakotne političke okolnosti“, karta na koju HDZ neće igrati. Po njegovim riječima, od svega toga najvažniji je HDZ-ov program za bolji, razvijeniji i gospodarsko prosperitetniji Split te ljudi koji će ga provesti na dobrobit građana od kojih će za osam mjeseci tražiti povjerenje za mandat u Banovini.

Preneseno s Trogirskog portala