Škorić: Napravit ćemo banku krvi za Dalmaciju!

  • ddk1
  • ddk2

Danas sam posjetio Klub „DDK Mertojak“, order čiji su me članovi upoznali sa svojim aktivnostima darivanja krvi –  koje su od vitalne važnosti za naše građane!

Kako je krv jedini „lijek“, ed koji se ne može umjetno proizvesti, dosage te uz svu modernu tehnologiju i najbolje doktore, bez potrebnih doza krvi nema operacije – akcije 20-tak klubova dobrovoljnih darivatelja krvi koje djeluju u Splitu visoko su na ljestvici prioriteta i važnosti! HVALA IM!

Svjesni potrebe za uvijek novim dozama krvi svoj doprinos u tome također daje i Hrvatska demokratska zajednica grada Splita, koja je jedina stranka koja posljednjih godina redovito organizira terenske akcije darivanja krvi u Splitu!

U gradu Splitu svake godine bilježimo rast broja prikupljenih doza krvi i samim time i rast broja darivatelja. Od nekadašnjeg ispodprosječnog broja prikupljanjenih doza krvi, danas Split prednjači s brojem darivatelja s prosjekom od 3,5 doze krvi na 100 stanovnika.

Darovati krv znači dati dio sebe da bi spasili život ili pomogli u ozdravljenju nekoj potpuno nepoznatoj osobi, a spasiti život znači biti heroj.

Ključni problem daljnjeg rasta broja prikupljenih doza krvi je nemogućnost organiziranja novih terenskih akcija, s obzirom da splitska bolnica ima samo jednu terensku ekipu, odnosno jedno terensko vozilo, a pokriva i splitsko i šibensko područje.

Budući sve veći broj građana Splita i Dalmacije svjedoče svoju humanitarnost založit ću se za poboljšanje uvjeta u prikupljanju dragocjene tekućine i za izgradnju centralne jedinice za tranfuziju za područje Dalmacije pri KBC-u Split,  odnosno napravit ćemo «banku» krvi za cijelu Dalmaciju.