Riječ stručnjaka: Vice će od Splita napraviti moderan grad za 21. stoljeće

Iz Slobodne Dalmacije

Zahuktala se utrka za novog splitskog poteštata. Vici Mihanoviću iz HDZ-a predizborne ankete daju prilične šanse, dapače, svrstavaju ga među favorite. Agilni predsjednik Gradskog kotara Mejaši, gdje je proteklih godina napravio puno posla i tako zavrijedio podršku građana i stranačkih kolega, u kampanju je odlučno krenuo s programom “Konkretno”.

Kako na ono što Mihanović planira napraviti u iduće četiri godine, naravno, dobije li povjerenje birača, gledaju ugledni Splićani? Je li realno očekivati da će Split, pod Vicinim vodstvom, uistinu postati grad za 21. stoljeće?

Profesor na splitskom FESB-u Sven Gotovac “secirao” je program HDZ-ova kandidata do najmanjih detalja.

– Kao dite ovog grada u kojem sam rođen, školovan, radim i živim, isto kao i moja djeca i unuci, itekako sam zainteresiran za njegov boljitak, a na to značajno utječe lokalna politika. Iz tog razloga važno je tko će i s kojim programom sljedeće četiri godine voditi Grad. Iz tog razloga pratim programe svih kandidata. Pažljivo sam pročitao program kandidata za gradonačelnika Splita Vice Mihanovića. Prva opservacija je da Program u potpunosti odgovara njegovom naslovu – “Konkretno” – kaže Gotovac, i dodaje kako se vidi da je kandidat dobro sagledao sve ključne probleme Grada Splita i, što je najvažnije, dao konkretne prijedloge rješenja, načine financiranja i rokove provedbe.

Sinteza

– Prvi put vidim da je jedan kandidat projektno pristupio svom programu koji osigurava objektivno praćenje njegove provedbe. Sudjelujem u timu Sveučilišta u Splitu koji radi na Strategiji razvoja Grada Splita 2021.- 2030., a ujedno sam voditelj izrade Strategije razvoja pametnog Grada Splita do 2030. godine te mogu sa zadovoljstvom konstatirati da su skoro svi predloženi projekti i aktivnosti obuhvaćeni ovim programom. Naravno, nisam kompetentan za sva područja pokrivena Programom te se mogu samo osvrnuti na ona na kojima sam detaljnije radio prilikom izrada navedenih strategija – ističe Gotovac i objašnjava da mu je zadovoljstvo istaknuti da se Mihanović bavi temom Smart Cityja, i da digitalizaciju i transparentnost vidi kao temelj za učinkovito i korisnički orijentirano djelovanje gradske Uprave.

– To bi podrazumijevalo uspostavu jedinstvenog identifikatora korisnika i jedinstvenog računa za sve gradske usluge, mogućnost plaćanja suvremenim načinima plaćanja (kartično plaćanje, trajni nalog i sl.) te uvid u vlastita dugovanja, naravno, ako se uvedu i digitalni kanali komuniciranja s gradskim službama, ne samo elektronička pošta nego i videoveza, „chat“ i slično. U Mihanovićevom predizbornom programu taj se projekt naziva „Sinteza“, a on predstavlja značajan iskorak u odnosu na sadašnje stanje. Gradska uprava bez papira, digitalno kolanje i odobravanje dokumenata, uvid stranaka u stanje svojih predmeta, reorganizacija i ustroj poslovnih procesa sukladno najvišim europskim standardima preduvjet su ostvarenja digitalne, transparentne javne uprave. Sve navedeno dobro je dobro uočeno i u Programu istaknuto – ističe Gotovac, i apostrofira da posebnu pažnju treba posvetiti rješenjima i aktivnostima kako bi i naši stariji sugrađani te oni s posebnim potrebama, koji su inače navedeni u Programu, mogli koristiti spomenute usluge.

– Provedba ovih ciljeva i aktivnosti zahtijeva i veliku reorganizaciju informatičkih službi i informacijsko komunikacijskih resursa. Neodrživo je da Grad i s njime povezana poduzeća imaju vlastitu informatičku službu i opremu. Neophodna je uspostava zajedničke informacijsko-komunikacijske infrastrukture, odnosno gradskog računalnog centra, što je također istaknuto u Programu – kaže profesor Gotovac.

Našeg je sugovornika posebno zaintrigirala prometna problematika, nešto što praktički tišti svaki grad na svijetu.

– Osim zahvata na prometnicama, uvođenje suvremenih „inteligentnih“ rješenja pomaže u rješavanju prometne problematike, tako da je dobro što ovaj Program predviđa nastavak započetih projekata na ovom području. Ovim putem ne samo što će se efikasnije upravljati prometom, nego što je puno važnije, značajno će se povećati sigurnost sudionika u prometu. Uvođenje sustava „ticketinga“ i optimizacije javnog gradskog prometa, daljnji razvoj multimodalnog prijevoza, razvoj infrastrukture za vozila na alternativni pogon (baterije, vodik) predstavlja veliki iskorak u poboljšanju kvalitete življenja u Gradu – veli prof. dr. Sven Gotovac. Mihanović, kaže Gotovac, ima pravi pristup rješenju problema gospodarenja otpadom jer se temelji na cirkularnoj ekonomiji koja pretpostavlja da je većina otpada sirovina u daljnjem proizvodnom procesu.

Živi laboratorij

– Odvajanje otpada na mjestu nastanka, podzemni i polupodzemni spremnici, pametne kante, naplata po količini predanog otpada, elektronska evidencija odvoza otpada, reciklažna dvorišta, sortirnica, kompostana, predstavljaju ključne karike u gospodarenju otpadom koje su odlično obuhvaćene ovim programom. Zajedno s edukativno-informativnim aktivnostima i aktivnom participacijom svih građana, predstavljaju odličan temelj da Split postane konačno grad koji na učinkovit način gospodari otpadom. Moram istaknuti da ovdje nisu obuhvaćene nepopularne mjere kažnjavanja onih koji ne sudjeluju u ovom procesu gdje također građani moraju aktivno sudjelovati u prijavama nedozvoljenih radnji – kaže.

U programu “Konkretno”, HDZ-ov kandidat bavi se problemom smanjenja gubitaka u vodoopskrbnom sustavu.

– Dodatnim korištenjem pametnih senzora, potencijalno umjetne inteligencije, mogli bi se postići i značajno bolji rezultati od navedenih sedam posto smanjenja gubitaka vode u sustavu.

Sve navedeno, uz druga predložena rješenja temeljena na pametnim digitalnim uređajima, predstavlja veliku priliku mladim, inovativnim splitskim tvrtkama koje mogu Grad Split koristiti kao „živi laboratorij“. Razvijajući pametna rješenja za Grad i gradske tvrtke, otvara se i prostor za njihov plasman i na druga tržišta. Drago mi je da je i ovo istaknuto u Programu, te da se uz suradnju sa Sveučilištem u Splitu, koje je izuzetno važan i vrijedan resurs Grada, planira poticati mlada inovativna poduzeća i omogućiti im okruženje za razvoj, kako prostorno u planiranom Tehnološkom parku na Dračevcu, tako i kroz različite programe sufinanciranja njihovih ideja. Bogatstvo ovom ekosustavu daje i poticanje Splita kao destinacije poželjne za digitalne nomade, što je također dobro istaknuto u Programu – veli Gotovac, koji zaključuje da je segment vezan uz strategiju Splita kao pametnog grada možda mogao i morao biti više usuglašen s nazivom programa “Konkretno”, no on je generalno odličan, jako ambiciozan, i uz dobru suradnju svih dionika ostvariv.

– Njegova provedba bi sigurno bila veliki iskorak u smjeru stvaranja Splita kao grada po mjeri njegovih građana i posjetitelja – zaključuje Gotovac.

Izrada prostornih planova

Profesora Nikšu Jajca sa splitskog Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezijenajviše raduje što se Vice Mihanović kao kandidat za čelnog čovjeka Splita najviše osvrće na infrastrukturu koja zaista zahtijeva veliki angažman gradskih otaca i tvrtki pod patronažom Banovine. Dobro je što je to prepoznao kao prioritet.

– A pogotovo mi se sviđa to što se u programu koji je ponudio biračima zalaže za što češći kontakt građana s morem. I što je najbolje, sve ono što se tu obećava može se realno ostvariti u jednom mandatu jer ciljevi nisu pretenciozno postavljeni. Osim toga, ono što Mihanović planira napraviti je mjerljivo i može se pratiti kroz jedan gradonačelnički mandat, ali i nakon njegova isteka. Znači, ponudio je model prema kojem će ga građani tijekom mandata moći pratiti u izvršavanju onoga što planira napraviti. Bitno je da Mihanović ni u čemu ne pretjeruje, realno je najaviti izgradnju četiri javne garaže, a sad, hoće li ih na kraju biti šest ili tri, nije toliko bitno. Posebno mi se dopalo to što Mihanović kani uključiti građane u izradu prostornih planova, odnosno, omogućiti im da preko novih medija svojim konkretnim prijedlozima sudjeluju u njihovu oblikovanju – kaže profesor Jajac, i dodaje da je ključno to da Mihanović konstatira gradske probleme na pravi način i nudi putove kojima se može krenuti u njihovo rješavanje.

– Dakle, on je realist, ne kaže da će ih nužno riješiti do kraja, ali će napraviti sve da se oni u dogledno vrijeme riješe. Mislim tu na najavu gradnje novih cesta, ali i šetnica uz more i prema njemu – kaže Jajac, i veli da ga kao građanina Splita jako veseli najava otvaranja novih vrtića, jer je svjestan da roditeljima djece najmlađe dobi to puno znači.

– Predložio bih još da se u osnovnom školstvu posebna pozornost posveti darovitim učenicima jer je osnovno školstvo u ingerenciji Grada Splita. Činjenica je da nas iz tehničkih struka nedostaje, te da bi bilo dobro da se od najranije dobi talentiranu djecu pokuša selektirati za ova zanimanja koja postaju deficitarna – veli Jajac, koji je, ističe, kao sveučilišni profesor primijetio da se Mihanović zalaže za dovršenje kampusa i podizanje studentskog standarda.

– Meni, kao utemeljitelju Sveučilišne galerije “Vasko Lipovac” unutar kampusa, pitanje njegovog dovršenja je izuzetno važno, i zato mi je drago da ga Mihanović nije preskočio u programu “Konkretno” – kaže na kraju naš sugovornik.

Pravedniji sustav

Toni Tomas, glavni trener ženske taekwondo reprezentacije Hrvatske, čovjek koji je u sportskom smislu stvorio super uspješne sportašice poput sestara Zaninović, kaže da je, ako se usporedimo sa svjetskim trendovima ulaganja u sport, grad Split deficitaran na svim poljima osim u pitanju talenata.

– A problem svih problema je to što se i s tako skromnom infrastrukturom i sredstvima jako loše upravlja. Sustav je inertan i ne dozvoljava razvoj sportske izvrsnosti. Sredstva koja se odvajaju za sport su godinama manje-više ista, no ako se želi napraviti napredak u pitanju masovnosti i kvalitete, budući gradonačelnik mora znati koji su to sportovi i pojedinci koji imaju potencijal za razvoj u gradu Splitu. To sigurno nisu svi sportaši i sportovi jer sadašnji ustroj više sliči na socijalnu ustanovu, pa smo zbog toga i izgubili primat “najsportskijeg grada na svitu”, zapravo, to već odavno nismo – kaže Tomas i ističe da je čitajući program Vice Mihanovića uvidio da Mihanović ima intenciju uključiti što veći broj djece u sustav sporta, subvencionirajući članarine za svu djecu koja treniraju u splitskim sportskim klubovima.

– A, to je iz perspektive svih nas koji smo angažirani u sportu odličan potez, jer svi dobro znamo da iz kvantitete proizlazi kvaliteta. Vrhunski sportaši su idoli djeci i mladima i to je sve povezano s masovnošću koju spominjemo. Takve subvencije, osim što izravno pomažu roditeljima, podrazumijevaju i utvrđivanje jasnih pravila. Također, u Mihanovićevu prijedlogu stoji da će se prilikom zaposlenja u sustavu sporta kojim upravlja Grad Split posebno voditi računa o sportašima koji su svojim rezultatima dali doprinos promicanju splitske sportske izvrsnosti. Na taj način bi se svakako dao još veći značaj vrhunskim sportskim rezultatima, što bi ponukalo mnoge mlade ljude da se upuste u avanturu dosezanja sportskih vrhova – uvjeren je Tomas, koji je siguran da je ono što je Vice Mihanović odlučio provesti, svakako poticajno i korak je naprijed ka uspostavljanju sustava sporta u našem gradu.