Prije 31 godinu Hrvatska je priznata kao neovisna i suverena država. Sretan vam Dan međunarodnog priznanja!

Prije 31 godinu sve zemlje tadašnje Europske zajednice i brojne druge europske države priznale su Hrvatsku kao neovisnu i suverenu državu te je tako Hrvatska konačno stekla svoje međunarodno priznanje. Međunarodno priznanje je uslijedilo nakon hrabrog i uspješnog otpora hrvatskog naroda i hrvatskih branitelja prema velikosrpskom agresoru. Hrabrim otporom i već tada oslobođenjem dijela okupiranog teritorija, hrvatski narod je pokazao da je sposoban sam sebe obraniti i u konačnici i osloboditi i da je želja za slobodom jača od bilo kojeg agresorskog oružja.

Nekoliko mjeseci nakon ovog velikog dana, Hrvatska je primljena i u punopravno članstvo Ujedinjenih naroda.

Danas, tri desetljeća kasnije, Hrvatska je punopravna članica euroatlantskih integracija te potpuno integrirana u europski prostor kroz članstvo u schengenskom prostoru i europodručju od početka ove godine. Hrvatska je ostvarila svoje strateške, vanjskopolitičke ciljeve te će spremna odgovarati na sve izazove koje donosi budućnost.

Na ovaj dan se posebno prisjetimo prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i svih hrabrih hrvatskih branitelja bez čije vizije i žrtve danas ne bismo imale prilike živjeti u slobodnoj i samostalnoj Hrvatskoj.