Poticajem Županije započela edukacija koja će omogućiti palijativnu skrb potrebitima

  • 15401284_1137674123018548_50562687_n
  • 15435943_1137673886351905_2114809592_n

Poboljšanje kvalitete života palijativnog bolesnika te očuvanje dostojanstva života do samog kraja zadatak je svih nas, page ali posebno lokalne zajednice koja samo sinergijom ključnih dionika može to postići.

 

Jučer je u Multimedijlnom centru Sveučilišne knjižnice u Splitu započeo poslijediplomski tečaj stalnog medicinskog usavršavanja I. kategorije ”Osnove palijativne medicine” za 48 polaznika.

Rezultat je to prije svega suradnje Splitsko-dalmatinske županije i njenih institucija sa Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Centrom za palijativnu medicinu, medicinsku etiku i komunikacijske vještine C E P A M E T, Zagrebačkim institutom za kulturu zdravlja, Hrvatskim društvom za zaštitu i unapređenje mentalnog zdravlja Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatskim društvom za palijativnu medicinu Hrvatskog liječničkog zbora.

 

Polaznici poslijediplomskog tečaja su liječnici i medicinske sestre iz KBC-a Split, Doma zdravlja SDŽ i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo SDŽ, te će na kraju edukacije 48 polaznika dobiti certifikat za stečena znanja i vještine koji su preduvjet da bi mogli raditi u palijativnom timu.

Ovo je po prvi puta da se poslijediplomski tečaj izmješta iz Zagreba te održava na području naše Županije otkako je  prije 7 godina Medicinski fakultet pokrenuo interdisciplinarnu edukaciju iz palijativne medicine gdje samo u KBC-u Split imamo između 2500 i 3000 zahtjeva za takvom vrstom skrbi.

Svoju potporu, a i obol ovom važnom događaju dao je i Gradski odbor HDZ-a kroz djelovanje svog Odbora za socijalna pitanja koji već niz godina prati navedenu temu i među svojim članovima okuplja i vrsne stručnjake koji se bave pitanjem palijativne medicine. Svojim djelovanjem Gradski odbor HDZ-a ukazao je na probleme i potrebe za uslugama palijativne skrbi na području Grada Splita i šire te je poticao nadležne službe za pronalazak najboljih rješenja kako se kvalitetno organizirati u odnosu na postavljene zakonske okvire, Nacionalnu strategiju i strateške planove.

Poboljšanje kvalitete života palijativnog bolesnika te očuvanje dostojanstva života do samog kraja zadatak je svih nas, ali posebno lokalne zajednice koja samo sinergijom ključnih dionika može to postići. Palijativna skrb mora biti dostupna svakom čovjeku koji boluje od neizlječive bolesti neovisno o starosti, imovinskom stanju ili mjestu stanovanja.

Da bi se takva skrb implementirala u sustav potrebna je prvo kvalitetna edukacija koja je preduvjet da bi se oformili palijativni timovi, Tu nema hijerarhije, palijativni tim djeluje interdisciplinarno; liječnici, medicinske sestre, psiholozi i socijalni radnici, svi zajedno skrbe s obitelji o bolesniku koji tako svoje posljedne trenutke može do kraja provesti u okruženju topline svoga doma i najmilijh te na dostojanstven i civiliziran način napustiti ovaj svijet.