Petar Škorić: Sretan Dan pobjede! Žrtva naših suboraca nam treba biti vječni podsjetnik

S posebnim ponosom i srećom prisjećamo se najvećeg događaja u povijesti hrvatskog naroda, dana kada je Hrvatska vojska zajedno s hrvatskom policijom porazila srpske pobunjenike i ušla u Knin, političko i vojno središte velikosrpske pobune u Hrvatskoj. Kroz cjelokupnu povijest hrvatski narod je bio prvi na braniku Europe i svih europskih naroda i u tim ratovima ostvarivao brojne pobjede koje su upisane u svjetskim povijesnim knjigama. Ali ovo je bio prvi put u povijesti da je hrvatski narod imao priliku pobjedu ostvariti s hrvatskim grbom na ramenu u borbi za slobodu svoje domovine. I u tome je uspio!

Neprijateljske postrojbe su razbijene i u potpunosti poražene u samo tri dana. Ta u potpunosti čista i velika pobjeda koju su ostvarile hrvatske snage je ujedno stvorila sve preduvjete za pobjedu hrvatske na „diplomatskom frontu” koji je omogućio mirnu reintegraciju Vukovara i hrvatskog podunavlja. Što više vremena prolazi, a prošlo je već 23 godine, sve više smo svjesni značaja ove operacije i ove pobjede, a to je ono što nam iz godine u godinu priznaju i svi naši vojni i politički saveznici u euro-atlantskim integracijama. Hrvatska vojska je u operaciji Oluja i u svim drugim brojnim obrambenim i oslobodilačkim operacijama stekla iznimno veliko i neprocjenjivo vojno iskustvo na kojem se temelji razvoj naših oružanih snaga i sustav domovinske sigurnosti.

Kroz godinu obilježavamo brojne tužne obljetnice iz naše povijesti i Domovinskog rata koje prethode ovoj najsretnijoj i pobjedničkoj. To pokazuje koliku je žrtvu hrvatski narod morao podnijeti kako bi do te veličanstvene pobjede stigao i kakvu je kalvariju prolazio na samom početku velikosrpske agresije. Upravo ta žrtva nam treba biti vječni podsjetnik i orijentir u svemu što radimo. U svakom trenutku se trebamo zamisliti i zapitati za što su se naši poginuli suborci borili i njihove ideale i ciljeve za koje su položili svoje živote trebamo ostvarivati i njegovati. Bez njihove žrtve nikada ne bi ostvarili ovu veličanstvenu pobjedu koju u ovim danima obilježavamo, kao što ne bi ostvarili nijednu pobjedu u miru u posljednje 23 godine.

Dragi prijatelji, sretan vam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja!