Petar Škorić: Sretan Dan državnosti

Na današnji dan prije točno 26 godina Hrvatski sabor je donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske čime je Hrvatsku proglasio neovisnom, samostalnom i suverenom državom. U svom obraćanju predsjednik dr. Franjo Tuđman je posebno istaknuo kako je to “čin slobodne odluke hrvatskoga naroda, čin slobode kojim još jedan narod hoće postati punopravnim članom međunarodne zajednice slobodnog svijeta”. Dobro se s ponosom sjećam tog dana i tog doba. Sjećam se velikog entuzijazma, domoljublja, zajedništva, želje za promjenom i neizmjernog veselja i ponosa što smo naraštaj kojem je uspjelo u potpunosti ostvariti nedosanjani san generacija naših predaka kroz stoljeća o samostalnoj i neovisnoj hrvatskoj državi.

Danas, 25 godina poslije, imamo hrvatsku državu, uglednu članicu europskih i euroatlantskih integracija, ali na žalost nemamo ono zajedništvo i entuzijazam koje nas je vodilo u vremenu stvaranja države, a koji nam je i danas nasušno potrebno – više nego ikada.

Svi naši poginuli hrvatski branitelji i svi Hrvati koji su kroz povijest dali svoje živote za ideju samostalne i neovisne Hrvatske su nam ostavili našu Domovinu, a na nama je da je učinimo prosperitetnom zemljom, zemljom u kojoj će naša djeca moći zasnovati svoje obitelji bez straha za egzistenciju, zemljom sretnih i zadovoljnih ljudi.

A to možemo postići samo zajedno, ako obnovimo vjeru, ponos i entuzijazam. To je ono što dugujemo našim precima i naraštajima koji dolaze.

Dragi prijatelji, sretan vam Dan državnosti Republike Hrvatske!