Petar Škorić: Hrvatska će nastaviti modernizaciju Oružanih snaga, ali bez kompleksa poput nekih

Već smo navikli na razne nebuloze srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i drugih srbijanskih čelnika koji “pokazuju mišiće” svojim naoružanjem i tehnikom. Jedino mi nije jasno kome to danas i zašto žele pokazati te u kome zapravo vide prijetnju?! Posebno je indikativno što takve izjave iznose baš uoči posjeta ruskih dužnosnika Srbiji. Ovakvi pokušaji pokazivanja moći nisu izolirana stvar već su, nažalost, dio opće političke klime u Srbiji koja izbjegava suočavanje s vlastitom prošlošću.

Dio te politike u posljednje vrijeme je i imenovanje haaškog osuđenika i ratnog zločinca Vladimira Lazarevića na položaj predavača na Vojnoj akademiji, podizanje spomenika Milanu Tepiću, koji je minirao vojarnu u Bjelovaru, a sve to je dodatno začinjeno redovitim ratnohuškačkim izjavama njihovog ministra Vulina.

Kao potpredsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost mogu reći da održavanje ovakvih vojnih igara i parada u Srbiji ne držimo nikakvom realnom prijetnjom. U skladu sa vlastitom Strategijom obrane i nacionalne sigurnosti Hrvatska će nastaviti modernizaciju svojih Oružanih snaga, kako bi mogla dati što veći doprinos kao punopravna članica Sjevernoatlantskog saveza, bez kompleksa koje naši susjedi u zadnje vrijeme na ovaj način pokazuju.