Petar Škorić: ‘Damir Krstičević je jamac izgradnje učinkovitog sustava domovinske sigurnosti!’

Ostavku ministra obrane i potpredsjednika Vlade Damira Krstičevića nije prihvatila ni predsjednica ni predsjednik Vlade, a kada je vojska u pitanju treba jasno razgraničiti sustav zapovijedanja, a građani Splita znaju da general Krstičević jako dobro zna što to znači i kako se to radi.

Zapovijedao je 4. gardijskom brigadom u ratu i obranio nas, zato nema sumnje da je to s punom stručnošću i svim srcem učinio jučer. Dalmacija je uvijek uz svog generala! Pustimo da vrijeme i kvalitetna raščlamba pokažu je li bilo mogućih propusta u ovim ekstremnim uvjetima. Prema tome, ne želimo ostavku potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, koji je bio glavni kreator objedinjavanja i izgradnje učinkovitijeg sustava domovinske sigurnosti, kroz inicijativu za donošenje nove Strategije nacionalne sigurnosti kao i Zakona o domovinskoj sigurnosti koji će uskoro ići na drugo čitanje u Hrvatski sabor.

Upravo je Damir Krstičević bio ključna osoba koja je upozoravala na probleme i nedostatke postojećeg sustava koji nije bio u dovoljnoj mjeri uvezan i koordiniran iz jednog mjesta te je stoga i podržana izgradnja objedinjenog sustava s jasnim nadležnostima i ovlastima, posebice u koordinaciji između različitih državnih tijela, pravodobnoj razmjeni informacija te s jasnim ovlastima u njegovu vođenju i zapovijedanju.

Zato je ključno da Damir Krstičević završi taj započeti proces te sam uvjeren da će, kao što se nije predavao niti posustajao niti u Domovinskom ratu, da se neće niti danas povući ni odustati od izgradnje boljeg i učinkovitijeg sustava domovinske sigurnosti koji nema nikakve alternative.

 

Petar Škorić

Predsjednik GO HDZ Split
i zastupnik u Hrvatskom saboru