Ostvarili smo zajedno velike ciljeve, a još mnogo toga je pred nama – Sretan Dan pobjede!

Na današnji dan, prije 22 godine, hrvatske snage oslobodile su Knin, političko središte velikosrpske pobune. Taj događaj je označio I stvarni i simbolički kraj ‘RSK’ i snova o nekakvoj velikosrpskoj državi. Teško je opisati osjećaj koji sam imao tada, kao mladić od 23 godine, kada sam se uspeo na kninsku tvrđavu i vidio hrvatsku trobojnicu kako se ponosno vijori. Iako je vrlo teško opisati taj osjećaj, isti taj osjećaj imam i danas, nakon pune 22 godine kada smo svi puno svjesniji veličine tog trenutka u kojem smo sudjelovali i dali svoj doprinos.

Hrvatska je u tom trenutku preuzela kontrolu nad velikom većinom okupiranog teritorija, srušila iluzije o ‘velikoj Srbiji’ i zauzela odlučujuću poziciju u diplomatskoj bitci ‘za zelenim stolom’ koja je uslijedila odmah nakon operacije Oluja. Zaista je nevjerojatan osjećaj vidjeti koje je sve vanjskopolitičke ciljeve ostvarila Hrvatska u protekle 22 godine, a upravo zbog pobjede koju smo tada ostvarili i zbog toga što smo pokazali da smo se sposobni sami obraniti.

Ulogu Hrvatske vojske u Domovinskom ratu često ističu i naši zapadni saveznici, koji redom potvrđuju spremnost, veličinu i značaj vojno-redarstvene operacije Oluja. To je vrlo jasno i glasno izrekao američki ministar obrane James Mattis na sastanku s hrvatskim ministrom obrane Damirom Krstičevićem. On je potvrdio kako operacija Oluja nije samo donijela pobjedu Hrvatskoj, već je donijela stabilnost cijeloj Europi.

Svakim danom svjedočimo brojna ostvarena postignuća, ali i vrlo često zaboravljamo čijom žrtvom smo sve ciljeve ostvarili. Zato se i ovom prigodom posebno prisjetimo svih hrvatskih branitelja koji su osjetili poziv i stali u obranu naše Domovine, a posebno naših poginulih i nestalih suboraca koji su trajno zlatnim slovima upisani u temelje hrvatske slobode i neovisnosti. Odajmo poštovanje i svim hrvatskim velikanima koji su kroz cijelu povijest ginuli zbog spomena hrvatskog imena i ideje hrvatske slobode i neovisnosti.

Ostvarili smo zajedno velike ciljeve, a još mnogo toga je pred nama. Zato svi zajedno, s pogledom u budućnost, učinimo sve da naša Domovina bude prosperitetnija i ugodno mjesto za život našoj djeci i svim budućim naraštajima. Naši poginuli prijatelji su nam taj zadatak ostavili u nasljeđe, a na tom ispitu ne smijemo pasti.

 

Sretan Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja!

 

Petar Škorić

predsjednik HDZ-a Split
i zastupnik u Hrvatskom saboru