Održano predavanje “Rak vrata maternice – bolest koju možemo i moramo spriječiti” u organizaciji Zajednice žena HDZ-a Katarina Zrinski Split

Povodom Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice, Zajednica žena HDZ-a “Katarina Zrinski” Split organizirala je zanimljivo i edukativno predavanje pod nazivom “Rak vrata maternice – bolest koju možemo i moramo spriječiti”. Predavanje su  održali ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, doc. prim. dr. sc. Željka Karin,  liječnik splitskog KBC-a, specijalist ginekologije i opstetricije, subspecijalist humane reprodukcije dr. med. Ante Pecotić, a u ime organizatora obratila se predsjednica Zajednice žena HDZ-a Split, profesorica psihologije Zrinka Mužinić Bikić.

Doc. prim. dr. sc. Željka Karin je istaknula ovu bolest, odnosno glavnog uzročnika ove teške bolesti, virus HPV-a, kao važni javnozdravstveni problem. „HPV infekcija može dovesti do razvoja određenih oblika raka i drugih bolesti kod žena i muškaraca,“ istaknula je dr. Karin te posebno naglasila kako se ovaj problem može spriječiti prevencijom, odnosno odgovornim ponašanjem, redovitim preventivnim pregledima, kao i cijepljenjem protiv HPV-a.

Dr. Ante Pecotić u svom izlaganju je posebnu pozornost stavio na važnost redovitih pregleda i cijepljenja.”Karcinom vrata maternice nije rijedak kao što se inače misli već je treći najučestaliji u životu spolno aktivnih žena”, naglasio je dr. Pecotić i zaključio kako je to jedini rak kojeg je moguće u potpunosti pobijediti cijepljenjem i redovitim ginekološkim pregledom.

Predsjednica Zajednice žena HDZ-a Katarina Zrinski Split istaknula je kako, iako se učinkovitom prevencijom može spriječiti većina slučajeva ovog teškog oboljenja, više od 120 žena u Hrvatskoj godišnje umre od raka vrata maternice. Naglasila je važnost psihoedukacije djece i mladih, ali i njihovih roditelja jer preventivno djelovanje usmjereno protiv ove bolesti počinje već u adolescentskoj dobi, a nerijetko pitanja spolnog razvoja i reproduktivnog zdravlja ostanu neizgovorena i neodgovorena. „Posebno je bitno naglasiti da srama i tajnovitosti oko pitanja vlastitog zdravlja ne smije biti jer nas to često dovede do zanemarivanja problema“, zaključila je Zrinka Mužinić Bikić.

Samo predavanje je održano u hibridnom formatu, uz mali broj prisutnih sudionika te uz prijenos uživo putem Facebook stranice. Predavanju je nazočio i predsjednik HDZ-a Split Vice Mihanović koji je zahvalio predavačima, našim renomiranim stručnjacima u području medicine te Zajednici žena na organizaciji. „Uvijek je i u svakoj situaciji dobro i poželjno čuti riječ stručnjaka, a posebno kada se radi o pitanjima zdravlja. Kad pričamo o raznim problemima, naglašava se ta važna riječ – prevencija, a posebno je važna kod ovog oboljenja, raka vrata maternice, jer preventivnim djelovanjem se smrtne posljedice od ove bolesti mogu gotovo u potpunosti eliminirati. Stoga je dužnost svih nas promovirati preventivno djelovanje i u svakoj situaciji pozivati ljude da slušaju liječnike i da se posvete svome zdravlju. Život je jedan i trebamo ga čuvati,“ zaključio je Vice Mihanović.