Odbor za obitelj i socijalna pitanja dao potporu Udruzi za palijativnu skrb

  • WhatsApp Image 2018-09-15 at 22.20.05
  • WhatsApp Image 2018-09-15 at 22.23.45

Članovi Odbora za obitelj i socijalna pitanja podržali su jučer humanitarnu akciju Udruge za palijativnu skrb Split – UPS na kojoj su također predstavljeni rad i aktivnosti udruge.
Udruga je osnovana radi unaprjeđivanja aktivne, ukupne skrbi za bolesnike čija bolest više ne reagira na postupke liječenja (mogućnost liječenja), te pomoći u rješavanju socijalnih, psiholoških i duhovnih potreba bolesnika i njihovih obitelji.
Palijativna skrb je holistički i multidisciplinarni pristup bolesnicima i njihovim obiteljima. Njezin je cilj poboljšanje kvalitete života bolesnika i članova njihovih obitelji. Medicinski problemi palijativne skrbi specifični su i zahtijevaju posebno znanje i vještine zbog čega u mnogim zemljama postoje specijalizacije iz palijativne skrbi. Palijativna skrb zahtjeva i timski rad jer se sve učestalije javljaju mnogi životni i egzistencijalni problemi koji se isprepleću s medicinskim. Stoga se u timove palijativne skrbi uz liječnike i medicinske sestre, uključuju i socijalne djelatnike, duhovnike, psihologe, pravnike, fizioterapeute i druge, kao i brojne volontere čija je pomoć od velikog značaja.