Mihanović: „Split će dobiti novi ulaz u grad, rekonstrukcijama ulica smanjit će se gužve“

Vice Mihanović donosi konkretne prometne projekte za poboljšanje povezanosti grada

Rad na boljoj prometnoj povezanosti ključan je za daljnji razvoj i napredak Splita. Kandidat za gradonačelnika Splita, Vice Mihanović, stoga će poseban fokus staviti upravo na prometne projekte i razvitak prometne infrastrukture grada.

– Posvetit ću se razvoju cestovne zaobilaznice Splita i ulazima u grad u suradnji s Hrvatskim cestama. Stvarna obilaznica za sav tranzitni promet bit će nova brza cesta, odnosno dionica Mravinci – TTTS – Stobreč. Konkretno, realizacija ovog projekta značit će kvalitetniji razvoj sjeveroistočnog dijela grada – započinje Mihanović.

Čvor Širina također će dobiti svoju rekonstrukciju.

– Hrvatske ceste u postupku su odabira izvođača radova nadvožnjaka na Širini, a važno je istaknuti da se u prvoj godini mandata očekuje i izgradnja takozvane zapadne rampe na ulazu u grad. Konkretno, ovim će se projektom rasteretiti promet na potezu Ulice Domovinskog rata – kaže Mihanović.

Problem prometnih gužvi na ulazu u Split iz smjera Sjeverne luke riješit će se izgradnjom rotora Meterize, odnosno rekonstrukcijom Solinske ulice i izgradnjom Zagorskog puta. U tijeku je izrada projektne dokumentacije za spomenute projekte.

Dokumentacija se priprema i za dvije vrlo bitne rekonstrukcije i to prometnice Žrnovnica – Tugare – Omiš koju priprema Županijska uprava za ceste i Poljičke ceste od pješačkog mosta Visoka – Mertojak do benzinske crpke na Pojišanu koju pripremaju Hrvatske ceste. Plan rekonstrukcije za obje prometnice je do kraja 2023. godine.

Konkretan cilj ovog projekta jest kvalitetnija povezanost istočnog dijela grada sa samim gradskim središtem i budućom obilaznicom Splita – ističe Mihanović.

U planu izgradnje Hrvatskih cesta je i tunela Kozjak kao novi ulaz u Split s autoceste uz pripadajuće prometnice.

Projekt prometnica za novi ulaz u Split s autoceste predviđen je Županijskim prostornim planom te planiranim izmjenama i dopunama GUP-a i PPPUG-a Grada Splita, a bit će i jedan od kandidata za velike projekte Europske unije. Procijenjena vrijednost ove prometnice koja uključuje i most do spoja s cestom Domovinskog rata iznosit će 936 milijuna kuna. U mandatu ću izvršiti izmjenu prostorno-planske dokumentacije i započeti pripremu projektno-tehničke dokumentacije za provedbu projekta – kaže HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Splita.

Boljoj i bržoj povezanosti grada svakako će doprinijeti izgradnja novog izlaza iz gradske luke, a zajedno s Hrvatskim cestama izgradit će se potrebna dokumentacija. Tražit ćemo prekategorizaciju Vukovarske ulice u državnu cestu te u suradnji s Hrvatskim cestama nastaviti izgradnju iste – odlučan je Mihanović.

Konkretno, radit ću na spajanju Bračke i Lovrinačke ulice kako bi se otvorio novi ulaz u Split. Projektom će se rasteretiti Poljička ulica te će se omogućiti bolja povezanost s jugoistočnim kotarevima. Poljička će se također rasteretiti i završetkom Ulice Ivana pl. Zajca dok će završetak Zagorskog puta do Dujmovače otvoriti novi smjer prema Sjevernoj luci i Vranjicu – rekao je Mihanović i dodao:

Proširit ćemo i Manđerovu ulicu do Bihaćke kako bi povezali istok grada s Marjanom, ali i rasteretili centar grada. U planu imamo otkupiti zemljište i izgraditi vitalnu cestu za pristup rodilištu.

Mihanović ima u vidu izgraditi prometnicu Put Mostina kojom će povezati Solinsku ulicu i Zagorski put s istočnim dijelovima grada.