Mihanović ima konkretno rješenje: “Split će zajedno sa susjednim gradovima izgraditi kompostanu u Kaštel Štafiliću”

U mandatu će se nabaviti i podzemni spremnici za približno 100 lokacija u gradu

Grad Split se mora nastaviti razvijati u smjeru zelenog grada u kojem briga za okoliš predstavlja nužnu brigu i potrebu građana. Takvo će se koračanje temeljiti na pravilnom upravljanju otpadom, izgradnjom adekvatne infrastrukture i različitim aktivnostima pomoću kojih će se povećati stopa odvajanja otpada.
Vice Mihanović, kandidat za splitskog gradonačelnika, donosi konkretne ciljeve kojima će se stopa odvajanja otpada na mjestu nastanka povisiti.Dio našeg tima upravo su stručnjaci iz Ljubljane koji su Ljubljanu doveli na poziciju zelene prijestolnice Europske unije pa ćemo shodno njihovim planovima raditi i mi. Već su poduzeti koraci kojima će stopa odvajanja otpada porasti do 60% i stopa biorazgradivog otpada za najmanje 40%. Ovaj proces nastavit će se kroz edukativno-informativne aktivnosti o razdvajanju otpada putem medija, društvenih mreža, radionica po dječjim vrtićima i školama, ali i edukacije po gradskim kotarevima, mjesnim odborima i ostalim značajnim institucijama – govori Mihanović.
Mihanović će osigurati i nabavu spremnika za odvojeno prikupljanje otpada po sustavu „od vrata do vrata.“

Nabavit ćemo podzemne i polupodzemne spremnike ukupne vrijednosti 20 milijuna kuna kojima će se na približno 100 lokacija smanjiti broj odvoza i radnika, kao i neugodni mirisi i problem gomilanja otpada. Ovaj projekt će također i vizualno uljepšati grad – kaže Mihanović i ističe kako je planirana i naplata usluga gospodarenja otpadom po količini otpada predanog na zbrinjavanje na bazi onečišćivač plaća.

Uvest ćemo i elektronsku evidenciju odvoza otpada – govori Mihanović koji u planu ima izgraditi četiri nova reciklažna dvorišta.Nakon stavljanja u funkciju prvog reciklažnog dvorišta Put Oršica financiranog bespovratnim
europskim sredstvima, imam u cilju do kraja 2022. godine realizirati još četiri reciklažna dvorišta – kaže Mihanović i dodaje kako će građane bolje upoznati s već postojećim mobilnim reciklažnim dvorištima te će raditi na njihovu povećanju u vidu minimalno tri nova mobilna reciklažna dvorišta.
Definirana je i lokacija sortirnice.

Sortirnicu planiramo izgraditi na području sjeverno od odlagališta Karepovac. Kada završimo studijsko-projektnu dokumentaciju i ishodimo lokacijske dozvole, cilj je prijaviti se na pozivni natječaj za dobivanje bespovratnih sredstava Europske unije te u konačnici osposobiti sortirnicu u 2024. godini – kaže Mihanović koji ima rješenje i za kompostanu.

Kompostana će biti izgrađena na zajedničkoj lokaciji u Kaštel Štafiliću sa susjednim gradovima i općinama. Cilj je odvojeno prikupljeni biootpad tamo otpremiti i tako proizvesti visokokvalitetni humus – govori Mihanović.
Što se tiče Karepovca, izgradit će se sustav otplinjavanja kako bi se svi nastali plinovi spalili i učinili neopasnim za okolinu.

Ozelenit ćemo stari dio deponija, a nakon otvaranja CGO-a u Lećevici, odradit će se faza sanacije te u potpunosti napustiti Karepovac kao lokacija za odlaganje otpada. Zajedno sa stručnjacima utvrdit ćemo mogućnosti korištenja Karepovca kao zone za rekreaciju na kojoj ćemo izgraditi sportske i rekreacijske sadržaje – zaključuje Mihanović.