Marijan Čelan: Ova gradska vlast je na Trsteniku uložila preko 25 milijuna kuna! Kotar Trstenik ne smije biti talac političke promocije i ambicije pojedinaca iz SDP-a.

Posljednjih dana svjedočimo jeftinoj kampanji SDP-a Trstenik na čelu s predsjednikom Damirom Barbirom. Već duže vrijeme gospodin Barbir želi posijati sumnju i nemir među stanovnike našega kotara i navodi ih da radije vjeruju njemu nego svojim očima. To pokušava s raznim izjavama o tome kako je Trstenik zapostavljen i kako na Trsteniku gradska uprava tobože ništa ne ulaže. Pošto su brojevi itekako jasni i egzaktni, jasno je i vidljivo kako je ova gradska uprava u posljednje četiri godine uložila čak 25 milijuna kuna u cilju poboljšanja prometne, komunalne i druge infrastrukture na području našeg kotara. Neke investicije ćemo i nabrojati – nadogradnja dječjeg vrtića Ružmarin, uređenje drvoreda, nogostupa i javne rasvjete u Bračkoj ulici, uređenje dva rotora, izvanredno održavanje ulice Put Trstenika i još mnogo toga. Vodstvu gradskog kotara na prvom mjestu trebaju biti građani kotara i njihovi interesi. Gospodinu Barbiru je nažalost prioritet njegova politička promocija, i unutarpartijsko napredovanje kojim se voli pohvaliti.
Vođenje vlastite kampanje je legitimno, ali nije moralno u toj kampanji se voditi obmanama i neistinama. Primjerice, prozvao je gradsku upravu da nakon sastanka koji je održan oko R1 zone, gorućeg komunalnog problema na Trsteniku, nije zakazala sljedeći sastanak. Naravno, tu je prešutio informaciju da je na sastanku jasno rečeno da će u mandatu ove gradske uprave R1 zona ostati R1 zona. Grad Split neće pristajati na ucjene pojedinaca koji žele postojeće zelene i sportske površine pretvoriti u nove betonske površine, bilo to na Trsteniku, Splitu 3 ili bilo gdje drugdje.
Gospodin Barbir proziva Grad Split i u vezi dječjeg igrališta u Ulici Šime Ljubića prešućujući činjenicu da je navedeno u postupku povrata imovine, a da se taj predmet trenutno nalazi na Vrhovnom sudu te, zbog pravne problematike, Grad Split ne može pristupiti zahvatima na igralištu dok postupak nije okončan. Vjerujem da kao pravnik gospodin Barbir to zna, ali ne mogu shvatiti da te važne informacije prešućuje i krije kao predsjednik Vijeća Gradskog kotara. Također bi trebao znati da projekt igrališta oko Kotara ima samo idejno rješenje. Idejno rješenje i idejni projekt nisu isto te je jasno kako Grad ne može izvoditi nikakve radove samo na temelju idejnog rješenja.
Najzanimljivije od svega je da je gospodin Barbir prešutio činjenicu da je Gradska uprava odobrila gradnju Sportsko – rekreacijskog centra Krstarica, vrijednosti oko 500.000,00 kn. Uskoro se očekuje raspisivanje javne nabave, a početak gradnje očekuje se u travnju. Izgradnjom spomenutog centra stanovnici Trstenika dobiti će bogati sportski sadržaj sa spravama za vježbanje, kavezom za nogomet, javnom česmom i uređenim postojećim balotaškim zjogom.
Ambicije i političke promocije gospodina Barbira su legitimne i normalne. Ali nije legitimno i normalno voditi takvu promociju nauštrb građana Trstenika i njihovih interesa.

Marijan Čelan
predsjednik TO HDZ-a Trstenik