Komemoracija u čast ratnog predsjednika HDZ-a Split, pok. Anđelka Gabrića

Danas je u prostorijama splitskog HDZ-a održana komemoracija u čast pokojnog Anđelka Gabrića, ratnog predsjednika HDZ-a Split, saborskog zastupnika, dugogodišnjeg gradskog vijećnika i nekadašnjeg predsjednika HNK Hajduk Split.

Na komemoraciji od pokojnog Anđelka Gabrića prigodnim govorima su se oprostili predsjednik HDZ-a Split Petar Škorić, potpredsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a Splitsko-dalmatinske županije Živko Nenadić i gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara.

Petar Škorić se prisjetio ranih devedesetih godina kada je obnašao dužnost predsjednika Mladeži HDZ-a u Splitu, a Anđelko Gabrić preuzeo dužnost predsjednika splitskog HDZ-a. Naglasio je kako je Anđelko nad tadašnjim članovima Mladeži imao neupitni autoritet, ali taj autoritet nije bio zasnovan na pukoj hijerarhiji, već na punini međusobnog poštivanja jer su ga mladi gledali kao svog uzora.

„Anđelko je preuzeo dužnost predsjednika HDZ-a u Splitu u najtežim vremenima, kada se crni oblak velikosrpske agresije i rata nadvio nad mladom hrvatskom državom. U toj ulozi aktivno se uključio u organizaciju obrane, nabavku naoružanja i prikupljanje sredstava za obranu Hrvatske. Bio je jedan od organizatora stvaranja dragovoljačkih postrojbi na području Splita. Bio je čovjek koji je bio duboko svjestan koliko je zla komunistički sustav nanio hrvatskom narodu i istovremeno veliki humanist i demokrat. Upravo zbog tih svojih uvjerenja nije se libio istupati i zauzimati se za bržu transformaciju i tranziciju sustava i kadrovsko i organizacijsko preoblikovanje zastarjelih socijalističkih institucija,“ naglasio je Petar Škorić.

Svog nekadašnjeg predsjednika se u svom govoru prisjetio i Živko Nenadić koji je u vrijeme Anđelkovog predsjedavanja HDZ-om u Splitu obnašao dužnost tajnika te organizacije. Istaknuo je kako pokojni Anđelko nije pasivno čekao rješenja kako bi se nakon toga uključio u procese, već je aktivno tražio rješenja, kako početkom 70-ih godina, tako i početkom 90-ih godina u vremenu demokratskih promjena. „Sjećam se kada smo zajedno, na poziv i inicijativu naših stranačkih prijatelja iz Knina, išli u Knin, nakon što su prve barikade bačene na cestama, i pomogli u osnivanju kninskog HDZ-a, a na putu prema tamo zaustavljeni i pretreseni,“ prisjetio se Živko Nenadić. „Za mnoge stvari smo tada bili nezreli, ali smo bili odlučni i nismo kalkulirali. U tim teškim vremenima država nije funkcionirala na svim poljima, ali zato je tu HDZ bio brana i te zadaće smo, predvođeni pokojnim Anđelkom uspješno izvršavali,“ zaključio je Nenadić.

Svoja sjećanja na pokojnog Anđelka Gabrića iznio je i gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara, u to doba mladi zastupnik u Hrvatskom saboru. „Kao mladi čovjek sam imao čast biti u prvom sazivu Hrvatskog sabora, a u sljedećem sazivu u Sabor je izabran pokojni Anđelko. Nakon mog mandata, a dok sam radio u Zagrebu nije bilo tjedna da se Anđelko nije pojavio u instituciji u kojoj sam tada radio. Prva riječ tada mu je uvijek bila Split! Bilo je još zastupnika iz Splita ali Anđelko bi sam svojom pojavom uvijek ispunio cijeli prostor. Prostorija bi uvijek bila puna sedam njegovih karakteristika – blagost, njegova iznimna mirnoća, dostojanstvenost, upornost koja se povezivala s odlučnošću, ona splitska pitomost, poštenje i iznimna poniznost,“ istaknuo je Krstulović Opara. Obratio se svim nazočnim utemeljiteljima i Anđelkovim suvremenicima i pozvao da promatraju korake svojih nasljednika i upozore ako se ikada odmaknu od njihovih vrijednosti.

Nakon završetka komemoracije nazočni su se upisali u knjigu žalosti gdje su upisali svoja sjećanja i svoju zahvalu pokojnom Anđelku Gabriću.