HDZ Split u posjetu udruzi Senzori

Povodom tjedna mozga, recipe koji se u Hrvatskoj obilježava od 14. do 20.ožujka, erectile ove godine posebna pažnja se posvetila emocionalnom, information pills socijalnom i kognitivnom razvoju mozga djeteta.  Predstavnici Gradskog odbora HDZ-a Split na čelu s potpredsjednikom i gradskim vijećnikom Tomislavom Gojom posjetili su podružnicu udruge Senzori koja je sa svojim radom u Splitu počela 17. veljače 2016.

Od aktivnosti provode procjenu djece te savjetovalište s roditeljima, a u tretmanu trenutno imaju 30 djece. U udruzi trenutno rade fizijatar, dva defektologa i socijalni pedagog, no nažalost nedostaje im još logoped da tim bude potpun. Tretman s djetetom traje 45 min a 15 minuta se posvećuje razgovoru s roditeljima. Cijena tretmana je 150 kuna. Dvije trećine troska pokriva udruga iz svojih donacija, a jednu trećinu roditelj, dok u iznimnim slučajevima, kada je imovinski status roditelja jako loš, udruga pokriva cjelokupni iznos. Udruga je otvaranjem svoje podružnice uvelike pomogla roditeljima djece kojima je pomoć potrebna jer svojim radom premošćuju problem nedovoljnog broja terapija koje djeca u zdravstvenim ustanovama mogu dobiti redovnim putem preko uputnice kao i odlazak u privatne ustanove u kojima roditelj mora pokriti cjelokupni iznos od nemalih 250 kuna. Udruga također roditelje educira o njihovim pravima i mogućnostima s kojima velika većina roditelja nazalost nije upoznata te im to predstavlja dodatni trošak. Također im nedostaje još podosta opreme poput strunjača za senzornu sobu,  švedskih ljestvi, didaktičkih igračaka, printer i reklamni pano te ovim putem pozivaju sve ljude dobre volje da im, ovisno o svojim mogućnostima, doniraju potrebno te naglašavaju da nabrojena oprema može biti i rabljena jer će svejedno biti od velike pomoći.

Udruga za pomoć djeci sa senzornim poremećajima Senzori osnovana je krajem 2014. godine, inicijativom roditelja. Za izradu i provođenje terapijskog rada zadužen je stručni kolegij udruge sastavljen od dječjeg psihologa, neuropedijatra, defektologa i predstavnika radnih terapeuta. Glavni cilj udruge je rad s djecom koja pate od senzornih poremećaja te savjetovanje roditelja u cilju postizanja stimulativnog i sretnog životnog okruženja za male „senzorce“. Senzorni poremećaju predstavljaju neurološko stanje u kojem prijem i obrada informacija zaprimljenih putem osjetila nemaju redovan tijek i ne rezultiraju odgovarajućim odgovorima u ponašanju. Djeca sa senzornim poremećajem su hipo ili hiper senzitivna, što znači da na određene podražaje okoline ne reagiraju ili reagiraju preintenzivno. Senzorni poremećaji prisutni su kod većine autistične djece, no sve su češći i kod djece normalnog razvoja i manifestiraju se kroz poremećaj pažnje i koncentracije, izostanak socijalne komunikacije, usporen psihomotorni razvoj, teškoće pri učenju i slično. Želimo posebno naglasiti da je Slaven Vujić, osnivač i predsjednik udruge Senzori, dobitnik nagrade Ponos Hrvatske 2015. godine za humanitarni rad posvećen djeci s teškoćama u razvoju.