Generale, počivaj u miru!

“General Praljak nije ratni zločinac i sa prijezirom odbacujem vašu presudu!”, posljednje su riječi hrvatskog viteza i generala HV-a Slobodana Praljka, koji je odbacio svaku krivnju koju je haaški sud pripisao njemu, ali posredno i cijelom hrvatskom vodstvu i narodu u Bosni i Hercegovini, nakon čega nas je napustio. Za generala Praljka je osjećaj ponosa, istine i pravde u borbi za hrvatski narod, časti i dostojanstva bilo važnije od vlastita života.

Nije mogao prihvatiti nepravednu etiketu ratnog zločinca i s tim živjeti. Čast mu to nije dopustila, već je tu farsu pretvorio u tragediju, potvrđujući svu apsurdnost haškog političkog sudišta, koje je davno diglo ruke od utvrđivanja pune istine i zadovoljenja pravde.
Nikakav “udruženi zločinački pothvat” nije postojao – to je laž i izmišljotina. Bosna i Hercegovina se obranila i opstala kao država upravo zahvaljujući hrvatskim braniteljima, političkom vodstvu i potpori iz Hrvatske – to je jedina prava istina!
Ova presuda neće imati NIKAKVE PRAVNE posljedice na Hrvatsku.
Ne smijemo pasti pod utjecaj onih koji se danas vesele i slave i onih koji takve posljedice priželjkuju. Ova presuda će sigurno imati velike POLITIČKE posljedice jer je tijelo kojem je dana velika odgovornost i povjerenje kako bi se pravda zadovoljila i počinitelji zločina bili kažnjeni to isto povjerenje grubo zlouporabilo i počinilo nemjerljivo veliku povijesnu nepravdu. Ova presuda je poraz međunarodnog prava i ideala pravde u koju smo svi toliko vjerovali da se može postići. Političke posljedice ove presude će biti dalekosežne i nadam se da su oni koji su istu pisali toga svjesni.
General Slobodan Praljak pokazao je kako se brani osobna i državna čast. Upisao se u plejadu hrvatskih velikana poput Frana Krste Frankopana i Petra Zrinskog, koji su prije 346 godina pogubljeni u borbi za hrvatsku samostalnost. “Navik on živi ki zgine pošteno!”
Počivao u miru Božjem i neka Ti je vječna slava i hvala! Obitelji i suborcima izražavam iskrenu sućut!

 

 

Petar Škorić

predsjednik HDZ-a Split