Domagoj Bajić: Predstavnicima Grada građani su poslali jasnu poruku, ne samo oko postavljanja kontejnera, već i oko načina upravljanja

Gradski vijećnik HDZ-a Domagoj Bajić uputio je priopćenje na temu jučer održane sjednice Vijeća Gradskog kotara Spinut i postavljanja pres-kontejnera u tome kotaru. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Kroz Gradsko vijeće provedena je odluka kojom se zemljište na Spinutu daje na korištenje splitskoj “Čistoći” radi postavljanja tzv. pres-kontejnera. Prijedlog takve odluke pripremljen je bez pokušaja prethodnog jasnog komuniciranja. Navedeno je izazvalo revolt građana Spinuta koji su se jučer okupili u svome kotaru kako bi nezadovoljstvo i legitimno izrazili.

Radi se o površini koja je sportsko-rekreacijska zona, a za navedeno postavljanje nije ispoštovana nijedna točka standardne procedure. Efektivno, čestica zemlje 5179 k.o.Split će se ovom odlukom pretvoriti u stanicu za pretovarivanje otpada. Navedena odluka je na sjednici Gradskog vijeća prošla zahvaljujući potpori stranke Centar (bez potpore njihovih partnera iz SDP-a).

Na otvorenoj sjednici Vijeća Gradskog kotara Spinut, pojavili su se i predstavnici vladajuće većine predvođene dogradonačelnikom Ivoševićem. S građanima nije jasno iskomuniciran razlog donošenja odluke o kontejnerima, ni pronađen kompromis. Korištene su metode difamacije izabranih predstavnika građana kotara Spinut, što nije štetno samo za osobu već i za cijelu zajednicu koju predstavlja. Iznijeli su i dezinformaciju na temu funkcioniranja pres-kontejnera (koja je u konačnici demantirana i od same “Čistoće”). Tip kontejnera predstavlja centralnu temu, dakle, osnovna informacija o razlozima odluke dodjeljivanja čestice automatski postaje upitna.

Građani Spinuta sinoć su ovoj gradskoj upravi poslali poruku, koja se ne odnosi samo na postavljanje kontejnera, već na pristup i način upravljanja. Poslali su poruku da su dužni slušati građane i njihove potrebe.

Primjer dodjeljivanja čestice gradskom poduzeću unutar kotara simboličan je pokazatelj generalnog načina provođenja odluka aktualne vlasti. Odluka nema mjerilo, i najmanji zahvat potrebno je jasno iskomunicirati sa stanovnicima ulice, kotara… I najmanji zahvat pokazatelj je šire slike postupanja.

Kroz predizborne kampanje od gradonačelnika smo čuli razna obećanja: organizacija savjetodavnih referenduma, organizacija okruglih stolova, tribina i debata, a sve kako bi, kako su oni sami naveli, grad time „probudili iz apatije“. Od tog principa je očigledno odustao budući da već u ovoj situaciji odbacuje taj način kao opciju. Kao najveća oporbena stranka iskoristit ćemo sve legitimne instrumente koji su na raspolaganju kako bi se isto i realiziralo.