Đogaš: Treba nam zajednički cilj da ubrzamo razvoj grada, izborit ćemo se da Split bude domaćin Europskih igara 2027. godine

Zoran Đogaš, kandidat na gradonačelnika na nadolazećim izborima, predstavio je danas i službeno svoju kandidaturu na nadolazećim lokalnim izborima. Đogaš na izbore izlazi uz podršku HDZ-a, ali i brojnih drugih splitskih javnih intelektualaca, arhitekata, liječnika, sportaša i bivši dužnosnika koji su se danas okupili na predstavljanju kandidature u splitskom hotelu Park.

Tako su svojim dolaskom Đogaševu kandidaturu podržali bivši gradonačelnici Jakša Miličić, Nikola Grabić te Andro Krstulović Opara. U publici su bili i brojni splitski olimpijci i sportaši, kao i Đogaševi kolege, suradnici i prijatelji sa sveučilišta, Medicinskog fakulteta te splitskog KBC-a. Svojim dolaskom potporu su tako dali i rektor Dragan Ljutić, Julije Meštrović, Miroslav Radman, Ratko Brnabić, Krešimir Dolić, Mladen Carev, Krešimir Čaljkušić, Ante Punda, Ivana Štula, Anamarija Jurčev Savičević, Željka Karin, Ljubo Znaor, Nenad Kunac, bivši liječnik Hajduka Fabijan Čukelj te hrvatskih vaterpolista Dado Pivalica, kao i brojni drugi.

Uz Đogaša je danas bila supruga, djeca, kao i ostatak brojne obitelji, a upravo je njih u uvodnom govoru istaknuo kao svoj najveći poticaj, najiskrenije kritičare i najvjernije navijače. – Prije tri tjedna stao sam sâm ispred novinarskih mikrofona i najavio da krećem u borbu za bolji, uređeniji i ujedinjeniji Split. No, na tom punu neću biti sam jer imam, ono što mi je najvažnije, punu potporu obitelji, svojih suradnika i prijatelja sa Sveučilišta te stranke koja me nominirala­ – rekao je Đogaš.

U govoru se dotaknu i ključnih problema grada te istaknuo kako se iz svake političke kampanje u kampanju priča o istim problemima, ali i da vjeruje kako je sad napokon sazrelo vrijeme da zajedno krenemo prema njihovom rješavanju. Tako će, kako je istaknuo, ubrzati pokretanje procedure oko GUP-a kao ključnog razvojnog dokumenta grada. Ubrzat će i izgradnji javnih sadržaja na Žnjanu koji godinu dana bezrazložno stoje. U suradnji s državom krenut će u realizaciju projekata POS-ovih stanova, a sa sveučilištem smještajnih kapaciteta za strane studente koji dolaze prvenstveno studirati medicinu na engleskom jeziku. Ubrzat ćemo i ponovno na Gradsko vijeće staviti pitanje izgradnje javnih garaža, ali i drugih projekata koji omogućavaju rješavanje pitanje parkinga, ali i pojačati dinamiku izgradnje Tehnološkog centra na Dračevcu.

Đogaš je istaknuo kako će uskoro program detaljno predstaviti, ali i da će ciljati da Split dobije Europske sportske igre 2027. godine, kao će za razvoj grada biti kao svojevrsni MIS2 – U sklopu Mediteranskih igara u Splitu se izgradilo pet velikih sportskih objekata, ali to je bilo samo 15 posto investicija, ostatak je otišao na infrastrukturu koja je i sada kralježnica grada i okolnih mjesta. Treba nam novi zajednički cilj s jasnim vremenskim rokom da se ujedinimo oko njega i ubrzamo razvoj grada. Europske sportske igre 2027. godine to mogu biti i već sam pokrenuo razgovore s Olimpijskim odborom i Vladom RH da nam daju punu podršku na tom putu – rekao je Đogaš.

Na kraju svog govora istaknuo je kako kao znanstvenik lakše uspio i provodio projekte negdje dalje, ali je odlučio ostati u svom rodnom gradu te da mu je sad teško gledati kako netko koristi Split za vlastitu promociju i odskočnu dasku za neku drugu ugodniju fotelju.  – Politička ambicija mi počinje i završava u Splitu. Moje pogonsko gorivo nisu sukobi, već ovaj grad i njegov boljitak. Životno, politički i u svakom mogućem smislu mi je Split prvi i jedini. ­­­– zaključio je Zoran Đogaš.

Uz podršku obitelji, prijatelja, sportaša, kolega sa sveučilišta i iz bolnice, bivših gradonačelnika te ostalih dragih…

Posted by Zoran Đogaš on Sunday, May 8, 2022