Đogaš: Izgradit ćemo Regionalni centar za autizam, kucat ćemo na sva vrata dok se projekt ne realizira

Na konferenciji za medije ispred Centra za autizam Split Zoran Đogaš, kandidat za gradonačelnika Splita, predstavio je projekt izgradnje Regionalnog centra za autizam, zajedno s Vesnom Golemac, predstavnicom Vijeća roditelja Centra za autizam te Zrinkom Mužinić Bikić, psihologinjom i predsjednicom Zajednice žena Katarina Zrinski Split. Riječ je projektu koji, kako je istaknuo Đogaš, predstavlja nužan korak u uspostavljanju primjerene razine skrbi za jednu od najranjivijih skupina u društvu.

Trenutni Centar za autizam Split djeluje u neprikladnim uvjetima te nema dostatnih kapaciteta, što dodatno otežava ionako tešku situaciju u kojoj se nalaze djeca s poteškoćama unutar autističnog spektra. Nedostaje stručnog kadra, slabi su mehanizmi za ranu dijagnostiku, a, kako je naglasila Zrinka Mužinić Bikić, posebno je izražen problem zbrinjavanja osoba s autizmom u odrasloj dobi. Jedino rješenje je izgradnja regionalnog centra u kojem će se otvoriti mogućnost poludnevnog ili cjelodnevnog boravka, odnosno stacionara – ovisno o potrebama te sustavne podrške roditeljima, od pravne i administrativne do psihosocijalne. Roditelji trebaju odmahz, po saznanju o poteškoći, znati koja su im prava i koje mogućnosti imaju, a ne gubiti dragocjeno vrijeme rane intervencije na snalaženje u sustavu i pronalaženje adekvatne stručne pomoći, istaknuli su svi prisutni.

Split je jak koliko su jaki njegovi najranjiviji i najosjetljiviji članovi društva. Dok god ne osiguramo skrb i njegu za sve socijalno ugrožene, ne možemo govoriti o pravednom društvu. Zato snažno podržavam izgradnju regionalnog centra za autizam i kucat ću na sva vrata dok projekt ne realiziramo – poručio je Zoran Đogaš i dodao da se osim izgradnje centra treba raditi i na jačanju programa na splitskom sveučilištu kako bi se osnažio kadar za podršku djeci s autizmom u svakodnevnom životu.

Preduvjet za izgradnju novog centra, ali i otvaranje mogućnosti da Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine gradu Splitu daruje jedno od mogućih zemljišta za projekt, je izmjena GUP-a i/ili prostorno-planske dokumentacije. Na tome će, rekao je Đogaš, posebno inzistirati. Dotad će učiniti nužne privremene korake, od kojih je najvažniji dodatni prostorni kapacitet za nove korisnike koji dolaze na jesen, za što Đogaš planira opremiti lokaciju bivšeg prostora Mreže osoba s invaliditetom u Teslinoj ulici, u neposrednoj blizini sadašnjeg centra.

Predstavnica roditelja Vesna Golemac je naglasila kako dugo sudjeluje u pregovorima i traženju adekvatnih rješenja za njihove potrebe s nadležnim institucijama. Iznimno je važno da je centar otvoren za korisnike svih 365 dana u godini i to je nešto na čemu će inzistirati i dalje. Pohvalila je suradnju sa županom koji je uvijek pokazivao posebnu dozu senzibiliteta i izrazila žaljenje zbog izostanka iste s bivšim gradonačelnikom Puljkom koji očito nije shvaćao kako je osnovni preduvjet za unapređenje standarda sinergija grada, županije i nadležnih ministarstava. Jedini značajni pomak je učinjen od strane gradonačelnika  Krstulovića Opare koji je za vrijeme svog mandata iznašao privremeno rješenje za dio korisnika starijih od 21 godine, kazala je.