Čaljkušić: Nije Jokić jedini koji nešto zna o obrazovanju, prosvjed je ideološki obojen

Preneseno s Dalmatinskog portala

Profesor tehničke kulture u tri splitske osnovne škole (Gripe, healing Blatine-Škrape i Bol) i HDZ-ov predsjednik GK Spinut piše za Dalmatinski portal

Protiv čega se prosvjeduje? Vlada i predsjednica Republike su izričito rekli da su za nastavak reforme. Tko je od vladajućih rekao da reforma ne ide dalje? Prosvjednici na ovaj način siluju demokraciju jer je Saborski odbor za obrazovanje, drugs znanost i kulturu donio jedan legitiman i konstruktivan prijedlog. Zašto ne čuti savjete desetorice stručnjaka koji bi pomogli da reforma izbaci što kvalitetnije dokumente? Nije Boris Jokić jedini koji nešto zna o obrazovanju u Hrvatskoj.

Sadašnji prijedlog kurikularne reforme ima ozbiljne nedostatke. Je li normalno da u izradi kurikula povijesti nije sudjelovao nitko s Hrvatskog instituta za povijest, a s njega su došle ozbiljne zamjerke na terminologiju koja se koristi u obradi Domovinskog rata? Na STEM područje, koje je najvažnije za napredak društva, stigle su najozbiljnije kritike.

Kurikularna reforma se mora nastaviti. Baš kako kaže Saborski odbor, trebamo uključiti vrhunske praktičare za jačanje STEM područja, a završni kurikularni dokumenti trebaju zastupati znatno više nacionalni identitet, te humanističke i duhovne vrijednosti. Ukoliko Boris Jokić ne želi više sudjelovati u daljnjem radu Ekspertne radne skupine, Hrvatska ima dovoljno stručnjaka za formiranje novog tima, koji bi izvršio evaluaciju postojećih materijala i nastavio s radom kako  bi bili spremni za eksperimentalnu primjenu u školskoj godini 2017./2018.

Prosvjed je besmislen jer je ideološki obojen, isključiv, a organiziraju ga interesne skupine kojima nije jedini cilj kvaliteta obrazovanja hrvatskih učenika. Riječ je o prosvjedu protiv vlasti jer ga organiziraju udruge  (Centar za mirovne studije, GONG, RODA…) kojima iz ideoloških i materijalnih razloga ne odgovara vodeća politička pozicija HDZ-a, te političke stranke poražene Kukuriku koalicije i one koje sebe vide kao novi Most na političkoj sceni.