Andro Krstulović Opara: ‘Sanacija Karepovca ide odmah!’

  • IMG_5994
  • IMG_6006
  • IMG_6033

S porukom Pet je do podne, HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Splita naglasio je da treba žurno rješavati odlagalište otpada Karepovac te pozvao udruge civilnog društva da mu se pridruže u uspostavi sustava odvajanja otpada “od vrata do vrata”

“Kanim najkasnije do 2020. godine provesti opsežnu i zahtjevnu ali nužnu akciju odvojenog prikupljanja otpada “od vrata do vrata” na razinu od 50 posto, obzirom da smo danas na otprilike jedan posto. Vjerujem kako je to moguće ukoliko otvorim vrata gradske uprave organizacijama civilnog društva, udrugama i građanima koji vole ovaj grad i žele mu bolju budućnost. U njima vidim partnere”, izjavio je kandidat za gradonačelnika Splita Andro Krstulović Opara na konferenciji za novinare koju je organizirao u pet do podne, kako bi još jednom i tom simbolikom ukazao na problem ekološke bombe u srcu Splita – Karepovac.

Istaknuo je kako će u dvije godine po preuzimanju ključeva Grada dovršiti prvu fazu sanacije Karepovca, koja uključuje izgradnju betonske plohe za spriječavanje procjeda te prekrivanje odlagališta folijama i zelenilom.

“Cilj sanacije je zaštita vodotoka, tla i zraka od zagađivanja, zaštita zdravlja stanovnika oko Karepovca, posredno samim time i početak razvitka infrastrukture za cjelovit sustav gospodarenja otpadom, jer otpad nije smeće, a sve kako bi se smanjila količina otpada koji se mora odložiti uz materijalnu i energetsku uporabu istog. Sanaciju deponija moguće je izvesti u potpunosti s direktivom EU”, dodao je Krstulović Opara.

Druga faza, kazao je, podrazumijeva paralelno otvaranje Lečevice gdje bi se otpad razdvajao i sortirao te konačno zatvaranje Karepovca do 2020. kako bi se izbjeglo i plaćanje penala.

“Odlučan sam s gradskim vlastima uspostaviti kontrolu nad regionalnim centrom u Lečevici, a ne ga olako prepustiti nekom drugom, jer Split mora preuzeti odgovornost i vodstvo za vlastito šire administrativno područje”, naglasio je Krstulović Opara istaknuvši kako više neće dopustiti odlaganje rješavanje ovoga problema kojega je nazvao Černobil u srcu Splita, a koji prijeti tisućama obitelji pod izravnim negativnim utjecajem štetnih plinova i voda. “Ovo činimo zbog sve naše djece”, kazao je.

Opetovano je zahvalio djelovanju udruga civilnog društva, koje su svo ovo vrijeme podizale svijest javnosti vezanu uz problematiku Karepovca te podsjetio kako je upravo svojim djelovanjem na nacionalnoj razini i prozivkom ministra Dobrovića i cijelu hrvatsku javnost primorao da shvati kako je Karepovac jedan od glavnih problema Splita.

Andro Krstulović Opara iskoristio je priliku još jednom zahvaliti svim biračima koji su mu u prvom krugu izbora ukazali povjerenje te uputio poziv svima da mu daju potporu i u drugom krugu.

“Vjerujem kako će mi svi oni kojima je stalo do budućnosti ovoga grada, koji su prepoznali naš program za promjene, koji su prepoznali Split za sve, iduće nedjelje dati potporu i u drugom izbornom krugu”, kazao je.

Na pitanje s kim će nakon izbora koalirati, istaknuo je kako vjeruje da vjećnici neće propustiti priliku donijeti novi proračun za Split te da će svi oni kojima je prihvatljiv njegov program dati potporu razvoju Grada.

“Svi oni koji žele promjene, dobro su došli”, zaključio je Krstulović Opara.