31. obljetnica splitskog HDZ-a: “HDZ je tada, kao i danas, pokazao kako se Hrvatska treba voditi u najtežim i najizazovnijim vremenima.”

Hrvatska demokratska zajednica 6. siječnja 2021., na blagdan Sveta tri kralja, obilježava 31 godinu djelovanja na području grada Splita. Utemeljitelji stranke su se prije više od tri desetljeća, pod budnim okom aparata tadašnje države, okupili u hotelu Marjan i izabrali svoje prvo vodstvo. Uz duboku zahvalnost prema svim utemeljiteljima HDZ-a u Splitu, a u skladu s epidemiološkim stanjem i važećim mjerama, izaslanstva Gradskog odbora HDZ-a Split predvođenog predsjednikom Vicom Mihanovićem i Zajednice utemeljitelja HDZ-a dr. Franjo Tuđman Splitsko-dalmatinske županije predvođeno predsjednikom Ivicom Tafrom danas su odala počast prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu pred spomenikom na splitskoj Rivi. Također, na groblju Lovrinac prisjetili su se i zahvalili predsjednicima splitskog HDZ-a koji više nisu s nama – dr. Zvonimiru Markoviću, Anđelku Gabriću i Zvonimiru Puljiću.

Predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Split se zahvalio svim utemeljiteljima koji su prije više od tri desetljeća utemeljili i prevodili splitski HDZ, u najtežim vremenima stvaranja naše stranke i neovisne i slobodne Hrvatske. „Prije 31 godinu osnovan je HDZ u našem gradu i time obilježen početak višestranačkog sustava i demokracije u Splitu. Ponosan sam na sve okupljene, kao i one koji danas nisu s nama, koji su se odazvali pozivu prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana i osnovali HDZ u našem gradu kao i na sve hrvatske branitelje zahvaljujući čijoj žrtvi danas imamo svoju slobodnu i neovisnu domovinu Hrvatsku. Tada smo, kao i danas, pokazali kako se Hrvatska vodi u najtežim i najizazovnijim vremenima. Zajedništvo i jedinstvo koje je sve krasilo tada posebno je potrebno danas kad se Hrvatska susreće s novim teškim izazovima, a povjerenje koje imamo kako bi predvodili naš narod kroz sve nedaće je posebna čast i najveća odgovornost,“ naglasio je predsjednik HDZ-a Split Vice Mihanović. Zaključio je kako su upravo utemeljitelji HDZ-a ne samo naš temelj, već i naša najveća snaga i danas i sutra te kako hrabrost koju su tada pokazali ostaje kao trajan primjer svim generacijama koje dolaze. Također je podsjetio sve nazočne da se zbog epidemiološke situacije neće održati tradicionalno svečano obilježavanje godišnjice splitskog HDZ-a. Upravo zbog toga, pozvao je sve nazočne da svoje doprinose uplate na poseban račun Republike Hrvatske za potresom pogođena područja u Sisačko-moslavačkoj županiji. „Splitski HDZ će svoju financijsku i svaku drugu potporu za potresom pogođena područja nastaviti trajno davati, kao što radi već proteklih tjedan dana,“ istaknuo je Vice Mihanović.