29. obljetnica HDZ-a Split: “I dalje ćemo odlučno i odgovorno braniti epitet utvrde HDZ-a.”

Foto: Studio Ali (Ali Relata)

U prepunoj dvorani hotela Radisson Blu obilježena je velika 29. obljetnica utemeljenja Hrvatske demokratske zajednice u Gradu Splitu na kojoj su gostovali i brojni visoki uzvanici predvođeni predsjednikom stranke i Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem, potpredsjednikom Vlade i ministrom obrane Damirom Krstičevićem, političkim tajnikom i ministrom uprave Lovrom Kuščevićem, kao i brojnim saborskim zastupnicima, držanim tajnicima, pomoćnicima ministara i drugim dužnosnicima.

U ime domaćina nazočne je pozdravio predsjednik splitskog HDZ-a i saborski zastupnik Petar Škorić koji je u svom govoru istaknuo brojne političke uspjehe koje je ostvario HDZ u Splitu posljednjih godina, kao i brojne gradske projekte koji su u tijeku. Naglasio je kako je kruna svih uspjeha ponovno preuzimanje vlasti u Gradu Splitu nakon dugih osam godina te je posebno istaknuo partnerski i prijateljski odnos Splita s Vladom predvođenom Andrejem Plenkovićem. „Živimo u razdoblju kada je dobiti povjerenje sugrađana sve teže, ali i dalje to ostvarujemo. To ostvarujemo odlučnim vođenjem, odgovornošću koju pokazujemo i odličnim rezultatima našeg rada. Tim smjerom ćemo i nastaviti u budućnosti i tako i dalje braniti epitet utvrde i baze HDZ-a,” zaključio je Petar Škorić. Tijekom cijelog skupa posebno je naglašeno kako je snaga splitskog HDZ-a u dobroj organizaciji koja počiva na jakim temeljnim ograncima koje su većinom preuzeli mladi I sposobni članovi. U tom kontekstu, presjek rada HDZ-a u Splitu posljednjih godina dao je kroz prezentaciju mladi predsjednik Mjesnog odbora Kamen Petar Varvodić.

Nazočnima se obratio predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Splitsko-dalmatinske županije I saborski zastupnik Ante Sanader te je posebno istaknuo zasluge utemeljitelja HDZ-a, okolnosti u kojima su tada djelovali, a posebno se osvrnuo na situaciju u Saboru kod čega je naglasio nekonstruktivno i loše djelovanje nekvalitetne saborske oporbe. „Kad smo kao županijski odbor dali potporu Andreju Plenkoviću za preuzimanje stranke, dali smo mu je s uvjetom da služi ovom gradu i županiji, a on je to ispunio. Uspješno se uhvatio u koštac sa gospodarskim problemima i zaslužuje svaku potporu,“ istaknuo je Ante Sanader.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara je pohvalio rad splitskog HDZ-a, a istaknuo je da je glavni i jedini recept za to raditi „od jutra do sutra“ i da je to njegov način djelovanja. Posebno je naglasio brojne gradske projekte koji su u tijeku ili u planu poput uređenja Žnjana, sanacije Karepovca, tunela kroz Kozjak, most sv. Duje, gradskog metroa i još mnogo toga, a u tom kontekstu je i pohvalio kvalitetnu suradnju s državnim vrhom na čelu s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem. Uputio je kritiku radu oporbe u Splitu: „Na samom početku mandata pozvao sam sve vijećnike na suradnju, a neki su to odbili i odbijaju i danas. Brojni bi poželjeli takvu oporbu, ali ja je ne želim. Njima je važnije prikupljanje lajkova na društvenim mrežama nego ozbiljan rad,“ zaključio je gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban istaknuo važnost vertikale vlasti na svim razinama jer je zbog nje prestalo stalno nepotrebno politiziranje oko važnih pitanja, a to rade pripadnici onih političkih opcija kojima, kako je rekao, „teže pada tuđi uspjeh, nego vlastiti neuspjeh“. „Posljednjih godinu i pol dana vidi se drugačija slika i drugačije stanje, vidi se zajedništvo naših gradova i općina s nacionalnom razinom, a dokaz su čak dvije sjednice Vlade na prostoru Splitsko-dalmatinske županije,“ istaknuo je Blaženko Boban. Zaključio je kako su zbog takvog ozbiljnog pristupa takvi važni projekti dovedeni u visoku fazu realizacije.

Mario Kapulica, predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a i prvi predsjednik Mladeži HDZ-a se obratio nazočnima i prisjetio vremena osnivanja HDZ-a u kojem je i sam aktivno sudjelovao. Istaknuo je kako je upravo Split kolijevka mnogih stvari, a u prvom redu je kolijevka Hrvatske demokratske zajednice i kolijevka moderne hrvatske države. Podsjetio je prisutne na važne događaje od prije 3 desetljeća, od prvog okupljanja inicijativnog odbora budućeg HDZ-a u Društvu hrvatskih književnika 1989. godine i prvog javnog predstavljanja programa HDZ-a. „HDZ je biračima u posljednje dvije godine pokazao da imamo upornosti i razboritosti, da okupljamo, da uvažavamo, ali i da ne popuštamo pred pritiscima. Ovaj i ovakav HDZ se pojavio u ključnom trenutku kada je političkom sustavu ozbiljno prijetilo urušavanje. Radimo ozbiljan i odličan posao za Hrvatsku, a uvjeren sam da će budućnost pokazati važnost naše širine, uključivosti i obrane središnje Tuđmanove politike koja HDZ-u daje snagu za rješavanje problema,“ naglasio je Mario Kapulica.

Nazočnima se obratio predsjednik Hrvatske demokratske zajednice i Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković koji je u prvom redu pohvalio rad HDZ-a u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji i čestitao na svim dosadašnjim uspjesima i dobrim rezultatima. Naglasio je kako je danas, dvije godine nakon parlamentarnih izbora, HDZ sačuvao gotovo isti rejting koji je imao u tom trenutku, a što nije uobičajena pojava u politici, a posebno s naglaskom na brojne izazove s kojima smo se suočili. „HDZ je jedna od rijetkih stranaka u srednjoj i istočnoj Europi koja je stvorena u prijelomnoj 1989. godini, koja je opstala i ostala utjecajna kroz sva tri desetljeća. To je jedinstvena snaga naše stranke, snaga našeg članstva i vrijednost našeg programa,“ istaknuo je predsjednik Vlade. Istaknuo je kako je ova Vlada, u dobroj suradnji s gradovima i općinama, uspjela ostvariti ideju povezivanja plave i zelene Hrvatske, ideje boljeg gospodarskog razvoja, prometne povezanosti, snaženja infrastrukture u Dalmaciji, povezivanja otoka, smanjenja nejednakosti, budu strukturirane i ostvarene, a rezultat toga su projekti za Grad Split i Splitsko-dalmatinsku županiju u vrijednosti od preko 2 milijarde kuna. Dotaknuo se i svih izazova s kojima se ova Vlada susrela, s posebnim naglaskom na krizu u Agrokoru, i kako su sve te krize uspješno razriješene, bez negativnog efekta za državni proračun. Naglasio je kako je ovo prva Vlada koja je imala odvažnosti odlučiti i ući u postupak nabave borbenih zrakoplova, na otvoren i transparentan način. „Zahvalio bih se ministru Damiru Krstičeviću, je Hrvatska vojska prije njega i sada nije ista,“ zaključio je Andrej Plenković.

Skup je zaključen himnom Hrvatske demokratske zajednice.