Sretan vam Dan neovisnosti!

Danas obilježavamo jedan od najvećih dana u hrvatskoj povijesti, Dan neovisnosti. Na današnji dan prije 26 godina Hrvatski sabor je donošenjem Odluke o raskidu državnopravnih sveza Republike Hrvatske s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ okončao proces razdruživanja Hrvatske od ostalih republika koji je započet prvim demokratskim izborima, referendumom o neovisnosti i donošenjem Ustavne odluke 25.6. iste godine.

Iako je proces razdruživanja tim velikim korakom i formalno dovršen, svi smo u tom trenutku bili svjesni da se kraj još ne nazire. U Hrvatskoj je u tom trenutku bjesnio rat, s jedne strane onaj oružani protiv agresorske JNA, a s druge strane diplomatska borba za priznanje mlade hrvatske države bez kojeg ne bi mogli opstati. Iz toga smo, ponajviše zbog hrabrosti hrvatskih branitelja i odlučnosti i mudrosti tadašnjeg hrvatskog državnog vodstva izašli kao konačni i nesumnjivi pobjednici. Hrvatska je obranjena, oslobođena dio je europskih i euroatlantskih integracija.

Nažalost, svjedoci smo višestrukih pokušaja umanjivanja svih naših strateških uspjeha i relativiziranja i osporavanja svoje negativne agresorske uloge u tom dobu od strane sadašnje srbijanske vlasti. Koliko god se trudili, povijest ne mogu prebrisati, a posljedice zločinačke politike (čije prizvuke, nažalost, čujemo i danas) koju su provodili ne mogu relativizirati.

Hrvatska je danas slobodna i neovisna i ispred nje su novi strateški ciljevi koje moramo ispuniti, a to je povećanje kvalitete života naših građana, zapošljavanje i sveukupni gospodarski razvoj naše Domovine.

Drage prijateljice i prijatelji, sretan vam Dan neovisnosti!

 

Petar Škorić

zastupnik u Hrvatskom saboru

i predsjednik HDZ-a Split