Đogaš predstavio program: Vjerujem u dijalog i ne bojim se potražiti savjet, slušat ću inovativne ideje svih onih koji su uspjeli u Splitu

Kandidat za gradonačelnika Splita Zoran Đogaš predstavio je danas građanima, zajedno sa svojim zamjenicima Tomislavom Šutom i Zrinkom Mužinić Bikić, izborni program kojim namjerava pobijediti na skorašnjim lokalnim izborima. Izborni program nudi razvojnu viziju do 2030. godine jer je Splitu potrebno dugoročno planiranje i veliki projekti koji nadilaze jedan mandat.

Sam sadržaj je rezultat dijaloga i učenja na iskustvima bivših gradonačelnika te stručnjaka, a sve kako bi tim Zorana Đogaša odmah po stupanju na dužnost mogao ubrzati ključne procese u gradu. Svoju vjeru u dijalog, a ne u isprazna prepucavanja, Đogaš je dokazao i kroz prijedlog formiranja tzv. „savjeta gradonačelnika“ koji će okupiti predstavnike sveučilišta, bolnice, branitelja, urbaniste, arhitekte, ugledne kulturnjake, poslodavce, konzultante za EU fondove te bivše gradonačelnike poput Jakše Miličića, Nikole Grabića i Andre Krstulovića Opare koji su i prisustvovali predstavljaju programa. – Ne bojim se potražiti savjet, želim upijati iskustvo onih koji su upravljali gradom, ali i slušati inovativne ideje onih koji su uspjeli u Splitu. Kroz savjet ćemo na jednom mjestu okupiti sve ljude kojima je Split prvi i jedini – naglasio je Đogaš pa istaknuo kako program ima osam različitih cjelina.

Prva cjelina pod nazivom Split su njegova dica posvećena planu je za djecu, obitelji i mlade. Plan uključuje izgradnju vrtića na Pujankama, Pazdigradu, Stobreču, Kili, Blatinama, ali i vrtića u sklopu KBC-a za zaposlenike bolnice te kampusa na sveučilištu. Ulaganje u znanje je najbolja investicija, zato Đogaš planira dogradnju osnovnih škola, izgradnju škole na Kili te izgradnju sedam školskih dvorana, a planira i sustavnu suradnju sa sveučilištem. Investirat će obnovu Doma mladih, a predstavio je i detaljan vremenski slijed izgradnje POS stanova u koje bi mlade obitelji mogle useliti 2025. godine – ali samo ako se gradska vlast odmah pokrene. – Split je jak koliko su jaki njegovi najranjiviji i najosjetljiviji članovi društva – istaknuo je Đogaš, prezentiravši projekte izgradnje regionalnog Centra za autizam, podupiranja izgradnje Centra za rehabilitaciju u Dugopolju. Grad će pod njegovim vodstvom raditi i na pripremi projekta te izgradnji Doma za starije i nemoćne, ali do realizacije Đogaš predlaže plan sufinanciranja smještaja u privatnim domovima za starije i nemoćne s 800 kuna po korisniku. Besplatni javni prijevoz planiran je za umirovljenike prema socijalnom cenzusu, studente, đake te osobe s malignim oboljenjima. – Godinu dana bivša vlast nije napravila ništa oko Žnjana, a sve im je bilo spremno. Zato ćemo čim prije ponovno pokrenuti realizaciju projekta te ga dovršiti u mandatu – istaknuo je Đogaš komentirajući zastoj u tom velikom gradskom projektu te dodao kako u suradnji s državom i županijom planira sustavno i cjelovito uređenje Istočne obale. Isto tako, do kraja iduće godine završit će se šetnica od Duilova do Stobreča. – Sedam je ključnih projekata kojim ćemo poboljšati prometni krvotok Splita – rekao je Đogaš te naglasio kako je najveći fokus programa na prometu, ali i da je za njegovu realizaciju nužna sinergija s državom i županijom. Riječ je o projektima izlaza iz luke, puta iza nove bolnice, nastavka Bračke, završetka Zajčeve i Manđerove, Zagorskog puta te nastavka Vukovarske. Garaže pak Đogaš planira graditi ili nadograditi na lokacijama Lokve, Dobrilina, Odeska, Doverska, Sućidar i Ravne Njive, čime bi se dobilo 1261 parkirno mjesto. Potencijal za izgradnju garaža su i Papandopulova, Svačićeva, Sustipan i Kragićeva poljana kojima Split može dobiti dodatnih 1000 parkirnih mjesta, a garaže koje će sigurno ići u tehničku nadogradnju su Tijardovićeva, Krležina i Vrančićeva. Jedan od velikih projekata za Split, koji je i od interesa za Republiku Hrvatsku, je i željeznica Trajektna luka Split – Zračna luka čija će se trasa pripremati u dogovoru sa Solinom i Kaštelima.

U programu Zoran Đogaš također objašnjava u svoju viziju kako Split može postati pametan, zelen i održiv grad, uz projekte digitalizacije, energetske učinkovitosti i transparentnosti. Korak naprijed planiran je u gospodarenju otpadom kroz četiri nova reciklažna dvorišta, a plan je i izgradnja kompostane na zajedničkoj lokaciji sa susjednim gradovima i općinama. U segmentu gospodarenja vodama, program naglašava kako će kroz projekt aglomeracije velik dio istočnog dijela grada dobiti kanalizaciju, dok se poseban segment posvećen čistoj vodi. U suradnji s državom i gradskim tvrtkama, Split i ostali gradovi će dobiti izgrađeni uređaj za kondicioniranje kojim će se rješiti problem zamućenja vode, a pripremit će se i projekt dovoda pitke vode iz dodatnih alternativnih pravaca, odnosno rijeka Rude ili Cetine, kako bi građani dobili dugoročno jamstvo pristupa čistoj i pitkoj vodi. U programu se također mogu pronaći i projekti za poduzetnike, održivi turizam, kulturu, branitelje, sport ali i objašnjenje što sve gradu nosi kandidatura za Europske igre 2027. godine.