​Andro Krstulović Opara susreo se s voditeljima programa besplatne poduke u Gradu Splitu: “Cjeloživotno obrazovanje i oživljavanje gradskih kotareva različitim sadržajima zajednički je cilj!”

U prostorijama gradskog odbora HDZ-a Split u ponedjeljak 27. ožujka Andro Krstulović Opara, side effects kandidat za gradonačelnika Grada Splita, susreo se s voditeljima niza projekata koji se odvijaju u gradu, kako bi iskazao podršku projektima  i njihovim voditeljima i sudionicima, ukazujući na važnost neformalnog obrazovanja u Gradu Splitu, ali i širenja vrijednih i zanimljivih projekata u gradske kotare, s ciljem oživljavanja gradskih kotara i mjesnih odbora raznovrsnim korisnim i zabavnim sadržajima. 
Povod za ovaj susret bio je početak ovogodišnjeg “Projekta besplatnih poduka za učenike osnovnih i srednjih škola” koji vodi profesor tehničke kulture Andrija Čaljkušić, dipl. ing. elektrotehnike  i profesorica hrvatskog i talijanskog jezika Maja Cikatić. Naime, riječ je o projektu koji već treću godinu zaredom provodi besplatne repeticije i poduku za učenike osnovnih i srednjih škola i to iz hrvatskog, engleskog i talijanskog jezika, kao i matematike, fizike i kemije, a program se odvija u drugom polugodištu u organizaciji Hrvatske demokratske zajednica grada Splita. Poduka se održava u prostorijama Gradskog odbora HDZ-a u Sinjskoj ulici te u prostorijama GK Blatine-Škrape, a po potrebi će se koristiti i prostorije kotareva Split 3 i Spinut. U projekt je uključeno dvadesetak profesora i predavača koji rade s četrdesetak učenika. Interes djece je velik, a ovu humanu akciju podržavaju roditelji kao i brojni profesori. Početak “Projekta besplatnih poduka za učenike osnovnih i srednjih škola” ujedno je i poziv svim zainteresiranim nastavnicima, studentima i drugim kvalificiranim suradnicima da se priključe akciji i svojim doprinosom omoguće pružanje pomoći sve većem broju djece koja trebaju dodatnu pomoć u učenju, kao i njihovim roditeljima, dajući im podršku za zajedničku suradnju u odgoju koja je u današnje vrijeme više nego potrebna.

Podrška obiteljima i djeci pruža se i kroz projekt “Besplatnih radionica za djecu 4-10 godina”. Naime, u siječnju 2016. godine udruga “Tulipani”, koju vodi učiteljica razredne nastave Ksenija Juričić, započela je u prostorijama Gradskog kotara Spinut , održavanjem besplatnih radionica za djecu od 4 do 10 godina. Radionice su likovnog, glazbenog i edukativno-zabavnog sadržaja, te su prava mogućnost da dijete razvija kreativnost i maštu, da uči kroz zabavu i igru. Na taj način djeci je omogućeno druženje i kvalitetno provođenje slobodnog vremena. Do suradnje u Splitu došlo je na poziv predsjednika gradskog odbora HDZ-a Petra Škorića voditeljici udruge Kseniji Juričić, koja u suradnji s tadašnjim predsjednikom Kotarskog vijeća Spinut Andrijom Čaljkušićem pokreće prve radionice u Spinutu. Od školske godine 2016./2017. udruga “Tulipani” proširuje radionice i u druge gradske kotare i mjesne odbore – Lučac-Manuš, Split 3, Mertojak, Šine, Kamen, Žrnovnicu, Srinjine, te se u ovoj školskoj godini radionice odvijaju svake druge subote. Dio edukativnih radionica je i zajednički izlet, koji je ove godine planiran u travnju kako bi djeca posjetila dvorac Vitturi u Kaštel Lukšiću gdje će se, pored zabavnih sadržaja, upoznati i sa životom kaštelanskih Romea i Julije – Miljenka i Dobrile.

Kako bi cjeloživotno usavršavanje i usvajanje novih znanja bilo prošireno i na druge društvene skupine u suradnji s Udrugom za edukaciju građana UZEG, koju vodi ing. Mate Herceg, organizirane su “Besplatne informatičke radionice za građane grada Splita”,  s ciljem pružanja poduke građanima iz osnova informatike, a te se radionice održavaju od 2012. godine i do sada je kroz program prošlo preko 300 građana. Radionice se održavaju u gradskim kotarevima  Bol, Lokve, Lučac Manuš, Šine i dr., a ovom prigodom upućen je poziv svim građanima da se odazovu besplatnoj edukaciji u radu na računalu u prostorijama gradskog kotara Spinut u Matoševoj 29 koja će započeti 20. travnja. Za pohađanje radionica nisu potrebna prethodna znanja, a radionice će omogućiti upoznavanje s osnovama rada na računalu, korištenjem interneta, tableta i mobitela i dr. U planu je proširenje mreže davatelja poduke na studente i kroz poticane programe zapošljavanja, a dodatne radionice bit će usmjerene na posebne skupine poput braniteljskih udruga, domova za starije i nemoćne, sportske udruga, osnovne škola, davatelje turističkih usluga s ciljem unaprijeđenja ponude i usluge itd. Cilj je provođenje programa na tjednoj bazi u kotarskim prostorijama, koje bi uvođenjem novih korisnih i edukativnih programa doista bile na korist građanima kotareva, i to svih uzrasta. Upravo tu vrstu podrške i obećanja dao je Andro Krstulović Opara na ovom susretu s voditeljima projekata kako bi se isti projekti nastavili i dala potpora njihovom širenju na sve gradske kotare, uz poziv svim zainteresiranima da se već sada pridruže svojim prijedlozima za nove kotarske aktivnosti. Oživljavanje gradskih kotareva novim programskim sadržajima edukativnog, rekreativnog, kulturnog i socijalnog tipa cilj je nove gradske vlasti, kako bi se u kotarevima ostvarivala punina onoga što građani zasad mogu dobiti uglavnom samo u centru grada.